Iznenađeni i uvrijeđeni

Očajno žele Mbappea: La Liga pokreće sudsku tužbu protiv PSG-a

"La Liga će podnijeti prigovor protiv PSG-a ispred UEFA-e, francuskih administrativnih i pravnih tijela te Europske unije, s ciljem obrane ekonomskog ekosistema u europskom nogometu i po pitanju njegove održivosti".
Sport / Nogomet | 22. 05. 2022. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već tjednima pisalo se o tome kako će Kylian Mbappe postati novo pojačanje madriskog Reala. Radile su se analize napadačkog trojca Vinicius-Benzema-Mbappe, slagale su se razne formacije, a navijači su već maštali o novim Galacticosima.

Međutim, u subotu 21. svibnja Kylian Mbappe je potpisao novi ugovor sa svojim trenutnim klubom, Paris Saint Germainom. Iako je od početka bilo jasno da francuski prvak posjeduje financije kakvima drugi ne mogu parirati, očekivalo se da će igra na višoj razini ipak biti ono što će odvesti Kilyana u Madrid. To se ipak nije dogodilo.

PSG je igraču samo za potpis odlučio isplatiti 300 milijuna eura, što je veća cifra od bilo koje odštete plaćene za igrača, u poslu između dva kluba, piše Gol.hr.

Osim toga, dodali su mu 100 milijuna eura godišnjih primanja. I na kraju je to presudilo. Uostalom, Mbappeu su tek 23 godine i realno je reći kako će za prelazak u neki globalno veći klub biti još prilika.

Realovim protivnicima je laknulo, ali Real i La Liga se ne mire s odlukom mladog Francuza.

Dolazak jednog takvog igrača sigurno bi pozitivno djelovao na španjolsku ligu po pitanju marketinškog i financijskog dijela posla te su oni svoje razočaranje odlučili izraziti pravnih putem.

"La Liga će podnijeti prigovor protiv PSG-a ispred UEFA-e, francuskih administrativnih i pravnih tijela te Europske unije, s ciljem obrane ekonomskog ekosistema u europskom nogometu i po pitanju njegove održivosti", izjavilo je vodstvo La Lige ESPN-u.

"Ovakav tip dogovora napada ekonomsku stabilnost europskog nogometa i stavlja u rizik stotine ili tisuće radnih mjesta, kao što ugrožava i integritet sporta. Skandalozno je da klub poput PSG-a može zaključiti takav posao, dok s druge strane klubovi koji si mogu priuštiti dovođenje tog igrača bez ugrožavanja budžeta za plaće ostaju bez prilike da to naprave. PSG je odradio nemoguću investiciju, budući da su igraču dali neprihvatljiva primanja, a također imaju financijske gubitke u prošlim sezonama. To je kršenje trenutnih UEFA-inih, ali i francuskih pravila", dodali su odgovorni ljudi Primere.

Kako je liga prvobitno ostala bez Cristiana Ronalda, a onda i bez Lionela Messija, svaki potencijalni dolazak neke globalne zvijezde u ligu je velika stvar. Nažalost, financijski problemi Barcelone onemogućili su da se tako nešto u skorije vrijeme dogodi u srcu Katalonije, ali niti Real još od akvizicije Edena Hazarda, koja se pokazala kao promašaj, nije odradio neku pravu bombu tijekom "Mercata".

Dolazak Mbappea sigurno bi poboljšao poziciju lige kod pregovora oko novih ugovora o prodai prijenosa, kao što bi se to dogodilo i da je u neki od klubova pristigao Erling Haaland. To se nije dogodilo i sad je tu prisutno nezadovoljstvo.

Naravno, postoji i druga strana medalje, ta da problema nije bilo dok su Barcelona i Real radili u debelim minusima, a na svakom prijelaznom roku odrađivali najbogatije poslove. UEFA-ina pravila to su promijenila i sad su se našli u problemu. Realno, teško da će pravnim putem njega ikako uspjeti riješiti, zaključuje Gol.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close