Obala Bjelokosti i Gvineja-Bisau otvaraju

Počinje Afrički Kup nacija, pobjedniku 7 sedam milijuna dolara

Ovo natjecanje trebalo se održati u lipnju i srpnju prošle godine, ali Afrička nogometna organizacija pomaknula je termin jer su ti mjeseci poznati kao kišni i sa jakim olujama.
Sport / Nogomet | 13. 01. 2024. u 11:48 Bljesak.info/Sportklub.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 13. siječnja do 11. veljače ove godine održava se Afrički Kup nacija. Ovo je ukupno 34. izdanje (održava se od 1957.), a Obala Bjelokosti je po drugi put domaćin (prvi je bila 1984.). Branitelj naslova je Senegal, koji je na prošlom turniru u Kamerunu prije dvije godine prvi put u svojoj povijesti postao prvak. Kroz mjesec dana bit će poznato hoće li uspjeti obraniti titulu, a dosada to su ostvarili Gana, Kamerun.

Ovo natjecanje trebalo se održati u lipnju i srpnju prošle godine, ali Afrička nogometna organizacija pomaknula je termin jer su ti mjeseci poznati kao kišni i sa jakim olujama. Naravo, europski klubovi koji skupo plaćaju afričke nogometaše protestiraju protiv toga da im igrači odlaze na mjesec dana usred sezone. Zamislite koliko će Liverpoolu u ključnom djelu sezone nedostajati Mohammad Salah.

Ono što svakako vrijedi izdvojiti je financijski dio. Naime, CAF je povećao nagradni fond za 40%. To znači da će pobjednik dobiti 7 milijuna dolara, što je 2 milijuna više s obzirom da je Senegal osvojio 5 milijuna. Finalist će zaraditi 4 milijuna, polufinalisti 2,5 milijuna, a svaki od četvrtfinalista 1,3 milijuna dolara.

Prije početka natjecanja dogodile su se tri jako zanimljive stvari. Prvo je počelo sa Gvinejom, a radi se o tome da je Morlaye Sylla (inače igrač portugalske Arouce) izbačen iz reprezentacije zbog sukoba sa izbornikom. Gvineja je odigrala prijateljsku utakmicu protiv Brazila, a Sylla je nakon završetka imao priliku razmijeniti dres sa Viniciusom Juniorom. Međutim, nije mogao pronaći dres Viniciusa pa je optužio suigrače i svog izbornika Kabu Diawaru da su mu ga ukrali. Diawara je očekivao njegovu ispriku, ali to se ipak nije dogodilo. Nakon toga Victor Boniface zadobio je ozljedu mišića, odnosno tetive u predjelu desnog aduktora na pripremama Nigerije u Dubaiju. To znači da će izostati najmanje tri mjeseca, a potvrda je stigla od njegovog kluba Bayera iz Leverkusena. Zadnje i ujedno ekskluzivno jest da je Gambija proživjela pravu dramu sa avionom. Srećom, sve je prošlo bez tragičnih posljedica tako da nitko nije smrtno stradao. Razlog tome je da se nekoliko igrača onesvijestilo jer je nedostajalo kisika, a zrakoplov je jednostavno bio premalen.

Što se naslova prvaka tiče, vodeći je Egipat sa sedam. Slijede Kamerun sa pet, Gana sa četiri i Nigerija sa tri. Obala Bjelokosti i DR Kongo imaju dva, a Zambija, Tunis, Sudan, Alžir, Etiopija, Maroko, Senegal, Južnoafrička Republika i Republika Kongo po jedan naslov.

Kopirati
Drag cursor here to close