U-16

Nogometašice BiH uče znakovni jezik kako bi se bolje sporazumjele sa svojom kolegicom

Ženska nogometna U-16 reprezentacija boravi u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici gdje se pripremaju za razvojni turnir koji će se održati u Srbiji naredni tjedan.
Sport / Nogomet | 21. 04. 2019. u 20:27 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ženska nogometna U-16 reprezentacija boravi u Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici gdje se pripremaju za razvojni turnir koji će se održati u Srbiji naredni tjedan.

Ono po čemu su njihova okupljanja specifična je činjenica da tijekom njih djevojčice u radu sa certificiranim tumačem uče znakovni jezik kako bi se bolje sporazumjele sa svojom kolegicom Jovanom Stevanović koja zbog oštećenog sluha ne čuje.

Jelena Milović, trenerica u "ŽFK Radnik" iz Bijeljine, kluba u kojem igra Stevanović, te asistentica u reprezentaciji rekla je kako su ovi sati od velikog značaja za sve u reprezentaciji.

"Samo okupljanje reprezentativki i ideja izbonika i koordinatorice da nam dođe instruktor za znakovni jezik je od velikog značaja kako za nas, za Jovanu, tako i igračice. Igračice su iskazale veliku želju da uče, što smo sinoć na predavanju vidjeli, pokazale su želju i pokazale da su naučile mnogo toga", rekla je Milović.

Na pitanje koliko ovakav vid komunikacije može pomoći na terenu, pa čak i u taktičkom smislu, Milović je rekla kako je ovo izuzetno bitan način komunikacije.

"Naravno da može pomoći. Mi od ranije sa Jovanom imamo jedan vid komunikacije koji je i njoj pomogao, ali i nama. Sigurno da nam može ovo pomoći u daljoj komunikaciji. Jovana je posebna igračica, imamo ogromnu čast što je dio našeg tima, dobra je nogometašica i njeni uspjesi govore o tome", dodala je Milović.

Minela Crnac, nogometašica kluba "Vikingur Olafsvik" sa Islanda rekla je kako je lijepo znati znakovni jezik.

"Fino je znati to. Imamo kolegicu Jovanu, možemo bolje pričati sa njom i objasniti joj što treba. Sve žele i trude se da nauče i žele da nauče jer je to fino znati", rekla je Crnac.

Naser Husić, certificirani tumač znakovnog jezika rekao je kako od prošle godine traje ovakav vid suradnje te je naglasio koliko je ovo bitno za inkluziju i ravnopravnost osoba koje imaju oštećeni sluh, odnosno ne čuju, u društvo. 

"Na poziv selektora Ilije Lucića i Ivane Vlajić iz Nogometnog saveza od prošle godine suradnja traje. Zamolili su nas pošto u reprezentaciji imaju jednu djevojčicu iz Bijeljine, Jovanu Stevbanović koja ne čuje da budemo angažirani. Zbog toga su nas zvali da ih naučimo osnovama znakovnog jezika kako bi se djevojčice mogle približiti njoj i da mogu lakše komunicirati sa njom i to je dobar potez N/FS BiH za inkluziju u društvu, kako bi se ta djevojčica osjećala ravnopravnom. Dolazim ovdje, imamo po dva sata znakovnog jezika kako bi pokazali osnovne komunikacijske norme kako bi se što bolje približili svojoj drugarici. Rado su se prihvatile učenja, najviše radi svoje drugarice, a možda imaju i nekoga u svojoj okolini. Brzo uče s obzirom na to da su mlade. Realno, treba nekih tri mjeseca da bi se moglo ležerno komunicirati, ali šest mjeseci do godinu dana da bi se moglo aktivno komunicirati sa osobama koje ne čuju", rekao je Husić.

Nogometašice U-16 ženske reprezentacije na ovim satima uče neke osnovne pojmove koji će im pomoći u komunikaciji na znakovnom jeziku, a na svakom od predavanja ponavljaju ono prethodno naučeno, poput predstavljanja, ali i pojmova koji se tiču nogometa.

Kopirati
Drag cursor here to close