Zanimljiva statistika

Nogometaši sa najviše kartona na svjetskim prvenstvima

Zidaneova glava u prsa Materazzija detalj je koji se najviše prepričavao dugo nakon Svjetskog prvenstva.
Sport / Nogomet | 08. 06. 2018. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši francuski nogometni reprezentativac Zinedine Zidane, koji je sa reprezentacijom Francuske osvojio Svjetsko prvenstvo 1998. godine, nosi titulu nogometaša sa najvećim brojem kartona tijekom svjetskih prvenstava.

Zidane, porijeklom iz Alžira, u dresu Francuske nastupao je na Mundijalima 1998., 2002. i 2006. godine, odigrao je ukupno 12 utakmica, a kažnjen je sa šest kartona, od čega dva crvena i četiri žuta.

Sa prvim crvenim kartonom na svjetskom prvenstvu Zidane se upoznao 1998. godine, u susretu grupne faze između Francuske i Saudijske Arabije. Francuska je u ovom susretu slavila sa 4:0, a Zidane je napustio teren u 71. minuti nakon što mu je sudac pokazao crveni karton.

Glava u prsa Materazzija

No, ovaj crveni karton Zidanea nije ostao toliko upamćen, u odnosu na onaj koji je dobio osam godina kasnije, u finalu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, odigranom između Francuske i Italije.

Zidane je na Olimpijskom stadionu u Berlinu, već u sedmoj minuti utakmice doveo u vodstvo ekipu "trikolora". Svega 12 minuta kasnije glavom je pogodio Mario Materazzi, te izjednačio na 1:1, što je bio i konačan rezultat regularnog toka utakmice.

Strijelci golova na utakmici bili su na sceni u 110. minuti, kada je Zidane udario glavnom Materazzija u prsa, te dobio crveni karton. Italija je bilo bolja u izvođenju jedanaesteraca, te je slavila rezultatom 5:3. Ipak, Zidaneova glava u prsa Materazzija, detalj je koji se najviše prepričavao dugo nakon prvenstva.

Foto: Anadolija / Infografika nogometaša sa najviše kartona na SP-u

Zidanea sa najvećim brojem žutih kartona prate Brazilac Cafu, Kamerunac Rigobert Song, Argentinac Diego Armando Maradona, te Nijemac Lothar Matthaeus.

Cafu je za 10 odigranih utakmica dobio šest žutih kartona, Song u devet utakmica tri žuta i dva crvena, Maradona u 21 susretu četiri žuta i jedan crveni, a Mathaeus u 25 utakmica pet žutih kartona.

Najbrži crveni karton u 56. sekundi

Urugvajac Sergio Baptista je na Svjetskim prvenstvu 1986. godine u Meksiku, ušao u historiju kao vlasnik najbrže dobivenog crvenog kantona. Baptista je isključen iz igre u 56. sekundi, u susretu Urugvaj - Škotska.

Peruanac Mario de Las Casas je prvi nogometaš koji je isključen iz igre u povijesti svjetskih prvenstava, a to se dogodilo 1930. godine, u finalnoj utakmici prvog Mundijala u Urugvaju, između Perua i Rumunije.

Prvi vratar koji je kažnjen crvenim kartonom je Talijan Gianluca Pagliuca, na Svjetskom prvenstvu 1994. godine. Pagliuca je u susretu grupne faze protiv Norveške, dobio crveni karton u 21. minuti. Iako su ostali bez jednog igrača "nebo plavi" su golom Dine Baggija u 69. minuti, pobijedili Norvešku.

Kopirati
Drag cursor here to close