Kvalifikacije za SP

Nogometaši BiH večeras protiv Francuske

Nogometaši BiH nakon dva kola zauzimaju četvrto mjesto u grupi s jednim bodom i pred sobom imaju težak zadatak, s obzirom na to da igraju protiv aktualnih prvaka svijeta.
Sport / Nogomet | 01. 09. 2021. u 08:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Strassbourgu sastaje se sa reprezentacijom Francuske, u trećem susretu u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Nogometaši BiH nakon dva kola zauzimaju četvrto mjesto u grupi s jednim bodom i pred sobom imaju težak zadatak, s obzirom na to da igraju protiv aktualnih prvaka svijeta.

Izbornik Ivaylo Petev ističe da im je želja da odigraju dobru utakmicu te da igrači moraju imati dosta samopouzdanja.

''Svi znamo kakvu ekipu ima Francuska i imamo veliko poštovanje prema njima. Što se tiče prošlog meča on nam služi da izvučemo neke pouke i da se što bolje pripremimo'', rekao je Petev na press-konferenciji uoči meča.

Kapetan Edin Džeko nada se da će igrači odigrati borbeno kao u prvom meču na Grbavici, dati više od svog maksimum kako bi izborili pozitivan rezultat.

''Francuska ima više individualnog kvaliteta od nas i mogu lakše da naprave razliku na terenu. Neće biti lako pred njihovim navijačima i sigurno da žele da budu prvi u grupi. Mi moramo kao u prošlom susretu da damo sve do sebe. Tada smo zaslužili više od onog što smo ostvarili, ali taj meč je prošlost i ne treba se vraćati na njega. Moramo da pružimo i više od maksimuma i samo tako možemo napraviti pozitivan rezultat', kazao je Džeko.

Dodaje kako je šteta što navijači BiH neće moći prisustvovati utakmici.

''Mislim da je bilo realno da i oni budu tu, ali nažalost neće ih biti. Nadam se da će se i te stvari uskoro promijeniti. Ako netko poštuje sve mjere mislim da mu treba biti dozvoljeno da prisustvuje na ovakvim događajima'', zaključio je kapiten bh. tima.

Susret između Francuske i Bosne i Hercegovine igra se na stadionu La Meinau u Strassbourgu od 20.45 sati. Susret sudi Švicarac Sandro Schärer.

Bosna i Hercegovina je sa Francuskom do sada odigrala pet utakmica. Dvije su završene remijem, a u tri je Francuska ostvarila pobjede. Ukupna gol razlika je 3:7 u korist Francuza.

Prvi meč je bio prijateljskog karaktera 18. kolovoza 2004. u Renu i završen je neriješenim rezultatom 1:1. Péguy Luyindula je donio prednost domaćem sastavu u 7., a Ivica Grlić je izjednačio rezultat u 37. minuti.

Drugi susret je takođe bio prijateljski i odigran je 16. kolovoza 2006. u Sarajevu. Gosti su pobijedili 1:2, a do prednosti su prvi došli bh. reprezentativci golom Sergeja Barbareza u 16. minuti. William Gallas u 41. i Julien Faubert u 90. donose preokret Francuzima.

Naredna dva meča ovih reprezentacija odigrana su u okviru kvalifikacija za EURO 2012. Na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“ 7. rujna 2010. godine gosti su slavili 0:2 golovima Karima Benzeme u 72. i Florenta Maloude u 78. minuti.

Revanš na Stade de France 11. listopada 2011. završen je bez pobjednika 1:1. Edin Džeko je 40. minuti pogodio za prednost Bosne i Hercegovine, a Samir Nasri u 77. iz jedanaesterca postavlja konačan rezultat.

U posljednjem susretu ovih reprezentacija Francuska je na „Grbavici“ 31. ožujka ove godine pobijedila 1:0, a jedini pogodak postigao je Antoine Griezmann u 60. minuti.

Kopirati
Drag cursor here to close