Veliko priznanje

Nikad više Hrvata nominirano za najbolju momčad godine u FIFA-i 19

Golema je razlika u činjenici da je ove godine nominirano šest Hrvata, s obzirom na isti izbor za 2017. kada je jedini nominirani Hrvat bio Luka Modrić, koji je i izabran među najboljih 11.
Sport / Nogomet | 03. 01. 2019. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povijesna godina hrvatskog nogometa i sjajne predstave hrvatskih nogometaša nisu prošli nezapaženo ni u svijetu videoigara. EA Sports je objavio nominacije za najbolju momčad 2018. godine, a među 55 nominiranih našla su se čak šestorica Hrvata. Golema je to razlika s obzirom na isti izbor za 2017. kada je jedini nominirani Hrvat bio Luka Modrić, koji je i izabran među najboljih 11.

Početkom godine EA Sports organizira izbor za momčad godine (Team of the Year) na temelju nastupa nogometaša u stvarnom životu. Ukupno je nominirano 55 igrača, a najboljih 11 doznat ćemo 7. siječnja nakon glasanja. Sportaši, predstavnici medija i istaknuti članovi zajednice igrača FIFA-e činit će 60 posto glasova, dok će o preostalih 40 posto odlučivati EA Sports. Među 55 nominiranih pet je golmana, 20 braniča, 15 veznjaka te 15 napadača. Momčad godine će kao i dosad biti posložena u formaciju 4-3-3. Izabrani igrači dobit će nove TOTY kartice s boljim ocjenama u FIFA Ultimate Teamu.

Prema broju nominiranih igrača Hrvatska je bolja od velikih nogometnih nacija poput Engleske, Njemačke i Argentine. Jednak broj nominiranih igrača ima Brazil, a više imaju samo Španjolska (7) i Francuska (9).

Među nominiranim braničima našli su Dejan Lovren i Šime Vrsaljko, dvojac koji to nije zaslužio samo svojim igrama nego su širu publiku osvojili svojim nastupima na društvenim mrežama i iskrenim nastupima u medijima. Dio glasača će se teško prisjetiti njihovih igara početkom kalendarske godine, ali teško će zaboraviti požrtvovnost i igre sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Obojica su dobro otvorili sezonu u klubovima što bi isto mogao biti faktor odluke.

Najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić gotovo će sigurno ući u momčad godine. To mu je pošlo za rukom i prošle godine, a srebro sa Svjetskog prvenstva u Rusiji i individualne nagrade osigurač su da će se to dogoditi i ove. Uz njega su od Hrvata nominirani sjajni Ivan Rakitić, čija Barcelona i ove sezone drži vrh Primere, te Ivan Perišić, koji je to svakako zaslužio svojim igrama na lijevoj strani terena u Interu, ali i reprezentaciji. Iako su neki imali veća očekivanja od Perišića, kada sagledamo kompletnu godinu, sigurno je to zaslužio.

Jedini Hrvat među nominiranim napadačima je neuništivi Mario Mandžukić. Čovjek odluke, Super Mario, hrvatski nogometaš o kojem se ove sezone zasigurno najviše govori nakon Luke Modrića. I dok su mnogi smatrali kako su mu dani u Juventusu odbrojani zbog dolaska Cristiana Ronalda, Mandžukić je još jednom na najbolji mogući način odgovorio kritičarima te pritom osvojio srca navijača Juventusa.

Među nominiranim golmanima nije bilo nikakvih iznenađenja, ali izbor će svakako biti napet. Slovenac na vratima Atletico Madrida Jan Oblak našao se u elitnom društvu uz Alissona, Courtoisa, De Geu i Llorisa. Tijek izbora možete pratiti na Twitteru uz heštegove #TOTYVote i #TOTY.

Kopirati
Drag cursor here to close