Liga nacija

Nema više prijateljskih utakmica, najbolji na svijetu se međusobno bore?

UEFA je inicirala razgovore o evoluciji Lige nacija, potvrdilo je krovno tijelo europskog nogometa.
Sport / Nogomet | 04. 11. 2017. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Često kritiziran običaj Hrvatskog nogometnog saveza da nacionalna vrsta uglavnom igra prijateljske utakmice sa slabašnim suparnicima mogao bi pasti u vodu ostvare li se ambiciozni planovi UEFA-e o globalnoj Ligi nacija.

Već je poznat UEFA-in plan za europsku Ligu nacija, koja uskoro i kreće, a već se rodila ideja za njezino proširenje.

UEFA je inicirala razgovore o evoluciji Lige nacija, potvrdilo je krovno tijelo europskog nogometa.

Momčadi bi bile podijeljene u sedam divizija po FIFA-inom renkingu, a svaka kontinentalna konfederacija vodila bi svoje natjecanje s napredovanjem i padanjem u niži rang svake dvije godine. Postojale bi po četiri jakosne skupine.

Najbolje momčadi sa svakog kontinenta izborile bi interkontinentalno natjecanje s po osam momčadi, koje bi se igralo u lipnju, a završni turnir imao bi tri europske i dvije južnoameričke momčadim te po jednu iz Afrike, Azije i Sjeverne Amerike.

Ovi konstruktivni pregovori uključuju sve nacionalne asocijacije, sve konfederacije i naravno Fifu, s kojom imamo jako dobre odnose. Fifa je bila uključena u razgovore od samog početka, ali smo još daleko od konačnih odluka, dodaje u priopćenju UEFA.

Ideja je da reprezentacije igraju s momčadima na sličnom nivou, a smatra se da bi natjecanje bilo provlačno mnogim nacionalnim savezima, posebno onima koji rijetko izbore Svjetsko prvenstvo. Odnos dva natjecanja bio bi sličan kao odnos SP-a i Svjetske lige u vaterpolu.

Kako najraniji mogući početak ovog natjecanj spominje se 2021. godina, prenosi HRT.

Potencijalno problematična bi mogla biti ideja prvog čovjeka FIFA-e Giannija Infantina o Svjetskom prvenstvu s 24 najbolja kluba, jer se kosi s terminima zamišljenima za Ligu nacija.

Kopirati
Drag cursor here to close