"Portugal nije pepeljara"

Navijačima Hrvatske i Portugala dijelit će se prijenosne pepeljare

To je dio šire kampanje nazvane "Portugal nije pepeljara", kojom se posljednjih godina nastoji promijeniti ponašanje i podići svijest o zaštiti okoliša.
Sport / Nogomet | 08. 06. 2024. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Nacionalnom stadionu u Lisabonu, gdje će u subotu igrati nogometaši Portugala i Hrvatske, pušačima na tribinama dijelit će se prijenosne pepeljare kako ne bi bacali opuške na tlo.

To je dio šire kampanje nazvane "Portugal nije pepeljara", kojom se posljednjih godina nastoji promijeniti ponašanje i podići svijest o zaštiti okoliša.

Opušci su izrađeni od vrste plastike koja dugo ostaje u okolini, a njene otrovne kemikalije zagađuju more te su pogubne za biljni i životinjski svijet u njemu.

Na tribinama Nacionalnog stadiona očekuje će se i do 37.500 gledatelja, od kojih bi 800 mogli biti navijači Hrvatske, javlja Hina.

Portugal i Hrvatska će od 18:45 sati igrati prijateljsku pripremnu utakmicu za Europsko prvenstvo koje počinje za šest dana.

Tamošnji sportski kompleks poznat je i pod imenom "Jamor" pa je Portugalski nogometni savez pokrenuo akciju "Jamor nije pepeljara", pozvavši pušače da uzmu privremene pepeljare koje će im ondje dijeliti.

Slična je akcija bila organizirana 26. svibnja na finalu portugalskog nogometnog Kupa kada je odraslim pušačima podijeljeno 1.500 pepeljara koje omogućuju privremeno sklanjanje opušaka do njihovog definitivnog i sigurnog odbacivanja.

Na otoku Madeiri, gdje je rođen kapetan portugalske reprezentacije Cristiano Ronaldo, regionalna vlada je podijelila kupačima 10.000 takvih pepeljara kako opušci ne bi završili na plažama, a zatim i u moru. Takve inicijative pokrenute su i u gradovima kako bi ulice bile čiste.

Kopirati
Drag cursor here to close