Samo im je COVID trebao

Najslavniji belgijski klub na rubu bankrota zbog koronavirusa

Iako su posljednjih godina imali nekoliko velikih izlaznih transfera, klub je puno previše trošio na dovođenje igrača koji su uz to imali i puno veća primanja nego li su ona realna za belgijsku Jupiler Pro ligu.
Sport / Nogomet | 24. 03. 2020. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anderlecth / Marko Pjaca na posudbi je u posrnulom belgijskom velikanu

Prema posljednjim informacijama belgijskih medija, slavni Anderlecht na rubu je propasti te je svakim danom sve izglednije da će u narednih nekoliko mjeseci morati proglasiti bankrot.

Belgijski mediji javljaju kako su dugovi najtrofejnijeg belgijskog kluba svakim danom sve veći, a trenutna situacija ne samo u svijetu nogometa, već u svijetu općenito, tome nimalo ne ide u prilog.

"Koronavirus na naše živote ima utjecaj bez presedana. Anderlecht ne može pobjeći od posljedica pandemije. Naš klub je dužan zbog velike neizvjesnosti oko prihoda, dok vladine mjere ograničavaju normalno poslovanje, ograničiti troškove koliko god je moguće. To podrazumijeva i fleksibilnost svih zaposlenika. Klub je odlučio solidarno podijeliti žrtvu na sve. Svi će učiniti svoje. Anderlecht je klub koji je tijekom povijesti nailazio na mnoge probleme i sve ih je riješio. Pobijedit ćemo i sada", stoji u obraćanju kluba, iako valja reći kako cijela situacija oko kluba „ne miriši“ na dobro", navode iz Anderlechta.

Njihovo financijsko stanje prikazuje kako su dužni više od 100 milijuna eura, a taj minus ima tendenciju rasta. Prva žrtva financijske krize bio je pomoćni trener Par Zetterberg, kojeg su otpustili zbog mjera štednje.

Iako su posljednjih godina imali nekoliko velikih izlaznih transfera kao što su onaj Leandera Dendonckera u Wolvese (13,5 milijuna eura, sezona 19./20.), Yourija Tielemansa u Monaco (25 milijuna eura, 17./18.) i Aleksandra Mitrovića i Chancela Mbembae u Newcastle (kombinirano 30,5 milijuna eura, sezona 15./16.), klub je puno previše trošio na dovođenje igrača koji su uz to imali i puno veća primanja nego li su ona realna za belgijsku Jupiler Pro ligu.

Danas boje belgijskog velikana brani hrvatski reprezentativac Marko Pjaca, ponajveći talent hrvatskog nogometa koji se nakon dugogodišnjih borbi s raznim ozljedama napokon skrasio u Belgiji.

U Anderlecht je Pjaca stigao na šestomjesečnu posudbu koja se trebala produžiti na dodatnih godinu dana, ali od toga vrlo vjerojatno neće biti ništa pa će tako srebrni Vatreni ovog ljeta morati potražiti novi klub.

Klub koji je ove godine proslavio svoju 111. godišnjicu postojanja u svojoj je bogatoj povijesti 34 puta osvajao titulu prvaka države, a uz to se mogu pohvaliti i s dva europska Superkupa te jednim Kupom Uefa (82./83.)

U svakom slučaju, klub je u teškoj situaciji i jako je upitno kako će iz svega izići. Ne treba se začuditi ako ga zadesi sudbina škotskog velikana Rangersa koji je morao proći sličan trnovit put, čak i bez krize koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close