16 godina

Na današnji dan odigran prvi mostarski derbi: Pogledajte tko su bili akteri

Sport / Nogomet | 01. 03. 2016. u 10:58 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Točno na današnji dan, 1. ožujka 2000. godine odigrana je prva poslijeratna utakmica između mostarskih klubova Zrinjskog i Veleža.

Prvi derbi odigran je u Sarajevu i to na inicijativu tvrtke Lijanovići i lista Dnevni avaz. Susret je odigran na Koševu pred najmanje 6000 gledatelja, po nekim procjenama i do osam tisuća, a završilo je 2:2.

Oba gola za Zrinjski postigao je Berislav Miloš, a za Velež su pogađali Nedžad Serdarević i Mehmed Teletović.

Iako je teren koševskog stadiona bio djelomično prekriven ledom klizav i težak za igru, utakmica je bila fer i korektna bez i jednog grubljeg prekršaja, javljaju izvještaji iz tog vremena. Početni udarac izveo je američki veleposlanik u BiH Thomas Miller.

'Što se mene tiče mislim da je najvažnije da je utakmica odigrana i da je odigrana u dobroj atmosferi. Nadam se da će vrlo brzo biti još ovakvih utakmica', kazao je tadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević, dok je dogradonačelnik Mostara Ivan Prskalo dodao:

'Sport se mora okrenuti sportu. Ne može se izbjeći da ovo nije i nikakav politički događaj koji je zasigurno recimo, korak naprijed u suživotu i zajedničkom životu na ovim prostorima'.

Treneri Veleža i Zrinjskog pričali su, pak, o nogometu.

'Težak teren utjecao je na kvalitetu igre. Ipak četiri gola su dokaz da se radilo o pravoj prijateljskoj utakmici. Utakmici bez kalkuliranja', rekao je trener Veleža Sedin Tanović, a šef stručnog stožera Zrinskog, Dalibor Cvitanović je istaknuo:

'Mislim da je prvo poluvrijeme bila puno ljepša i otvorenija igra što svjedoči i četiri pogotka. Mi smo poveli 2:0 međutim nakon nekih grešaka koje se nisu smjele dogoditi dozvolili smo protivniku kada je već padao da se vrati u igru. U drugom poluvremenu na kvalitet igre utjecao je pad snage i koncentracije. Igra je bila moramo priznati bila lošija

 

HŠK Zrinjski — FK Velež 2:2 (2:2)

SARAJEVO — Olimpijski stadion Koševo. Gledatelja oko 6000. Suci: prvo poluvrijeme Alija Lizde, drugo poluvrijeme Željko Drlje, pomoćnici Gordan Batlak i Miro Bevanda (svi iz Mostara).
Strijelci: Miloš u 13. i 28. za Zrinjski, a Serdarević u 30. i Teletović u 34. za Velež. Žuti kartoni: Vranješ i Musa (Zrinjski), Kadrić i Greljo (Velež). Delegat: Zaim Hadžiomerović.
ZRINJSKI: Jurjev, Skoko, Vranješ, Kordić, Parac, Musa, Marijanović, D. Bogdan, Đepina, T. Bogdan, Miloš (Krešić, Bubalo, Slušac, Pupić, Raspudić, Lidze).
VELEŽ: Dizdarević, Kodro, Kajtaz, Zaimović, Kadrić, Greljo, M. Teletović, Čemalović, Serdarević, Bebanić, Muratović (E. Teletović, Čampara, Čehajić, Pajić, As. i Ar. Škarić).

 

Kopirati
Drag cursor here to close