Objasnili odluku

MUP RS-a: Ugrožena sigurnost gostujućih navijača

Izvršenim provjerama, došlo se do saznanja da navijači Fudbalskog kluba Borac spremaju napad na gostujuće navijače, na trasi kretanja odnosno tijekom njihovog boravka na području Grada Banja Luka.
Sport / Nogomet | 12. 11. 2023. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stadionu u Banja Luci danas će biti odigrana jedna od pet utakmica 14. kola Premijer lige BiH, u kojoj se sastaju Borac i Željezničar. Kao i dobar dio utakmica na ovim prostorima, niti ovaj nije mogao proći bez "posebne" najave. Naime, MUP RS je odlučio zabraniti dolazak gostujućim navijačima na ovaj susret, te se nekoliko sati prije utakmice oglasio saopćenjem u kojem u stoji:

"Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka su nakon izvršenih operativnih provjera i prikupljenih obavještenja u vezi s održavanjem utakmice 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine koja će se održati dana 12. studenog 2023. godine na Gradskom stadionu u Banja Luci između Borca i Željezničara, donijeli sigurnosnu procjenu da bi na navedenom događaju moglo doći do ugrožavanja sigurnosti gostujućih navijača. U skladu s tim, Policijska uprava Banja Luka, obavijestila je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, da dolazak i prisustvo navijača Fudbalskog kluba Željezničar nije dozvoljeno.

Naime, izvršenim provjerama, došlo se do saznanja da navijači Fudbalskog kluba Borac spremaju napad na gostujuće navijače, na trasi kretanja odnosno tijekom njihovog boravka na području Grada Banja Luka. Imajući u vidu naprijed navedeno te činjenicu da su u prethodnom periodu evidentirani događaji i incidenti prilikom kojih su policijski službenici kod obje grupe navijača prije početka utakmica pronalazili opasne i nedozvoljene predmete, Policijska uprava Banja Luka nije željela da ugrozi sigurnost samog događaja. Policijska uprava Banja Luka poduzima mjere i radnje u cilju sigurnog održavanja navedene fudbalske utakmice kao i održavanja zadovoljavajućeg stanja sigurnosti na području koje operativno pokriva", navodi se u saopćenju MUP-a RS.

Kopirati
Drag cursor here to close