Stručna ocjena

Muharemović: Treneri u BiH sebe ne cijene

Sport / Nogomet | 28. 12. 2016. u 08:57 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenerske smjene u Premijer ligi rijetke su poput snijega na Bjelašnici i kao takve ih uzimamo zdravo za gotovo.

No, po mišljenju Dželaludina Muharemovića, bivšeg direktora Željezničara koji se i sam oprobao u trenerskim vodama, za takvu su situaciju krivi i sami treneri.

"Treneri u BiH sebe ne cijene. Ne cijene sav onaj trud koji ih je doveo da budu treneri. Sami sebi vežu omču oko vrata pristajući na raznorazne kompromise i ultimatume pri vođenju ekipe, pristaju na utjecaje sa strane, pa čak i na to da moraju koristiti određene igrače”, rekao je u razgovoru za Klix.ba. 

“Padaju pod pritiskom i prihvaćju raditi stvar koje ni u snu ne bi smjeli. Na taj način ne cijene ni sebe ni svoj posao. Radite za sitan novac, sebe degradirate. Kada ljudi koji vode klubove vide trenere da tako postupaju, onda se treneri vrte kao na traci i gube svoju svrhu, jer može li predsjednik kluba uraditi nešto za mjesec dana, dva ili pola godine? A trener bi kao trebao. E ne može", smatra Muharemović, koji je

Prokomentirao je usput i svoj kratki angažman u Veležu prošle sezone - smijenjen je nakon pet kola.

“U Bosni i Hercegovini morate imati 'ludu sreću' da pokažete ono što znate kao trener. Morate imati sreću da dođete u koliko, toliko uređeni klub, da zateknete osnovne, zaista osnovne uvjete za rad i imate podršku upravljačkih struktura na duži vremenski period. Kod nas su svi opterećeni nekim rezultatom i ako ih nakon pet kola nema, trener se mijenja", govori Muharemović.

Kopirati
Drag cursor here to close