Detalji iz autobiografije

Matthäus: Partizan je namještao utakmice!

Sport / Nogomet | 10. 03. 2014. u 13:42 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavni njemački nogometaš, koji je jedno vrijeme radio kao trener beogradskog Partizana, Lothar Matthäus, u svojoj autobiografiji “Sve ili ništa” pisao je i o danima provedenim na klupi crno-bijelih u sezoni 2002/2003, kada je osvojio nacionalno prvenstvo, i potom izborio plasman u Ligu prvaka.

Nijemac se prisjetio dana kada je uviđao da su utakmice u najboljoj srpskoj ligi – namještene!

Prema navodima iz te knjige, Matthäus je shvatio da nešto nije uredu s jednim susretom, i iako nije direktno priznao o kom se točno radi, sumnja se da je u pitanju utakmica odigrana u 28. kolu Prve lige 2003. godine, između Rada i Partizana, koja je završena rezultatom 1:0, prenosi Telegraf.rs.

“Na povratku u svlačionicu, trener golmana mi je ispričao da su oklade za ovu utakmicu obustavljene dva sata prije početka, jer su ljudi nešto namirisali u vezi s njom. Bio sam zapanjen. Kada sam ušao u svlačionicu, većina igrača se već istuširala i bila spremna za povratak kući. Ja sam jednog od njih, u kog sam imao povjerenje, zadržao u svlačionici. I kada su ostali otišli, upitao sam ga: “Možeš li mi objasniti što se danas stvarno dogodilo? Ispričaj mi”, prenosi Telegraf navode iz knjige.

“I on mi je objasnio: ‘Prije dve godine, kad smo s njima igrali, trebali su nam bodovi da postanemo prvaci zemlje. Njima ta utakmica nije bila važna, pa su nas pustili da pobijedimo. Sad se nalaze pred ispadanjem iz lige, pa su im ti bodovi potrebni. Danas smo im se revanširali i na poklon uzvratili poklonom… Bila je to prijateljska usluga, napravljena uz prešutni ugovor obe strane’. Rekao sam mu uz određenu dozu sarkazma: ’Znaš što, sljedeći put mi recite kad treba da izgubimo. Onda se neću toliko uzbuđivati i riskirati da dobijem infarkt”,

Matthäus je naveo i da je siguran da u Srbiji važi sistem “tri za tri”.

“To je Srbija. Vjerujem da u mnogim zemljama postoje takve vrste dogovora. Nemam to crno na bijelo, ali za Srbiju sam siguran. Dobiješ utakmicu na svom terenu, ja dobijem na svom. I tako svatko ima po tri boda. Kada se ovakvi dogovori naprave sa šest-sedam klubova koji nemaju ambiciju da postanu prvaci, već žele samo ostati u prvoj ligi da bi dobili novac od reklama, onda se može prikupiti i 21 bod. Danas ja tebi dajem komad kruha, jer ti nemaš. Sutra ti meni, kad ogladnim, vratiš taj komad. Bolje vrabac u ruci nego golub na grani”, stoji u njegovoj autobiografiji.

Kopirati
Drag cursor here to close