Izbor UEFA-e

Luka Modrić najbolji igrač Europe!

Modriću je to drugo veliko priznanje u posljednjih 30-tak dana nakon što je na nedavnom svjetskom prvenstvu u Rusiji, na kojem je hrvatska vrsta osvojila drugo mjesto, proglašen najboljim igračem.
Sport / Nogomet | 30. 08. 2018. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić proglašen je najboljim igračem Europe u izboru Europske nogometne federacije (UEFA) na svečanosti koja je održana u četvrtak za vrijeme ždrijeba skupina Lige prvaka u Monte Carlu.

Modriću je to drugo veliko priznanje u posljednjih 30-tak dana nakon što je na nedavnom svjetskom prvenstvu u Rusiji, na kojem je hrvatska vrsta osvojila drugo mjesto, proglašen najboljim igračem.

Modrić je slavio ispred kapetana portugalske reprezentacije i bivšeg suigrača iz Real Madrida, a sada novog člana Juventusa Cristiana Ronalda, te napadača egipatske reprezentacije i Liverpoola Mohameda Salaha, javlja Hina.

"Ovo je predivno, nevjerojatno ostvarenje sna. Igram za najbolji klub na svijetu i osvajam trofeje. Kapetan sam hrvatske reprezentacije na što sam posebno ponosa. Nedavno smo ostvarili nevjerojatan uspjeh na svjetskom prvenstvo. Ponosan sam na sve što sam učinio, samo trebam nastaviti," poručio je Modrić.

Foto: UEFA / Luka Modrić najbolji igrač Europe

Luka je u Kneževini osvojio i nagradu za najboljeg veznjaka, a glavni konkurenti bili su mu Nijemac Toni Kroos i Belgijanac Kevin De Bruyne. Ivan Rakitić je bio sedmi.

"Realovi uspjesi su nadrealni. Ovu momčad krasi pobjednički karakter, zajedništvo i kvaliteta, ali ništa od ovoga ne bi bilo važno da nismo prava obitelj. Ova sezona će biti još teža jer će nas svi željeti skinuti s trona," kazao je Luka.

Fantastičnu godinu u kojoj je u dresu ''Vatrenih'' osvojio svjetsko srebro, a s Real Madridom četiri trofeja pri čemu i europsku krunu, mogao bi zaokružiti i nagradom za najboljeg igrača svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

UEFA je nagradu za najboljeg nogometaša Europe pokrenula 2011. godine a nagrade su do sada osvajali Leo Messi (2011, 2015), Andres Iniesta (2012), Franck Ribery (2013) i Cristiano Ronaldo (2014, 2016, 2017). Sada se u ovo ugledno društvo uvrstio i Modrić.

Nagradu za najboljeg napadača dobio je Portugalac Cristiano Ronaldo kojem su glavni konkurenti bili Lionel Messi i Mohamed Salah. Nagradu za najboljeg vratar dobila je 'jedinica' Real Madrida Keylor Navas koji je slavio ispred Alissona Beckera i Gianluigija Buffona. Najbolji branič je još jedan igrač Reala Sergio Ramos kojem su glavni konkurenti za ovo priznanje bili klupski suigrači Marcelo i Raphael Varane. Peto mjesto u ovoj konkurenciji osvojio je branič hrvatske vrste i Liverpoola Dejan Lovren.

Nagradu za najbolju nogometašicu dobila je Dankinja Pernille Harder, napadačica Wolfsburga.

Posebno priznanje UEFA-e, Predsjedničku nagradu za profesionalne i osobne uspjehe u karijeri dobio je David Beckham. Beckham je osvojio šest naslova prvaka Engleske, dva FA kupa i Ligu prvaka s Manchester Unitedom, a onda je s Realom osvojio naslov prvaka Španjolske. Igrao je i za Los Angeles Galaxyja i Milan, a karijeru je završio s PSG-om 2013. On je treći engleski nogometaš koji je primio ovu nagradu nakon Bobbyja Robsona (2002) i Bobbyja Charltona (2008).

UEFA je prvi put ovu nagradu dodijelila 1998. godine, a među dobitnicima su i Alfredo Di Stefano (2007), Eusebio (2009), Raymond Kopa (2010), Gianni Rivera (2011), Franz Beckenbauer (2012), Johan Cruyff (2013), Josef Masopust (2014), te Francesco Totti (2017).

UEFA je ove godine dodijelila i nagradu "Equal Game” za svoj doprinos u promociji različitosti i uključivanju LGBT zajednice, a prvi dobitnik je Gruzijac Guram Kashia. Bivši igrač Vitesea je prošle sezone nosio kapetansku traku u bojama LGBT zajednice, zajedno sa ostalim kapetanima u nizozemskoj ligi, nakon čega je doživio niz neugodnosti u rodnoj Gruziji. Njegov potez osuđen je u većem dijelu javnosti u Gruziji, a čak je bilo poziva i da ga se izbaci iz reprezentacije.

"Čestitam Guramu zbog njegovog snažnog karaktera i hrabrosti. Iako su njegove akcije rezultirale prijetnjama i uvredama mnogih grupa, propagirao je toleranciju i prihvaćanje," kazao je predsjednik UEFA-e, Aleksander Čeferin, u obrazloženju nagrade, javlja Hina.

Dobitnici nagrada:

Najbolji igrač: Luka Modrić (Hrv/Real Madrid)
Najbolji vratar: Keylor Navas (Kos/Real Madrid)
Najbolji branič: Sergio Ramos (Špa/Real Madrid)
Najbolji veznjak: Luka Modrić (Hrv/Real Madrid)
Najbolji napadač: Cristiano Ronaldo (Por/Real Madrid/Juventus)
Najbolja nogometašica: Pernille Harder (Dan/Wolfsburg), Ada Hegerberg, Amandine Henry
Predsjednička nagrada: David Beckham (Eng)
Nagrada Equal Game: Guram Kashia (Gru/San Jose)

Kopirati
Drag cursor here to close