Navijački neredi

Liverpool zadovoljan revizijom događaja oko finala Lige prvaka 2022.

U izvješću je navedeno da su očigledne paralele između događaja na prošlogodišnjem finalu Lige prvaka i tragedije iz 1989. na stadionu Hillsborough, u kojoj je 97 navijača Liverpoola izgubilo živote.
Sport / Nogomet | 15. 02. 2023. u 00:05 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Ilustracija

U Liverpoolu su s odobravanjem dočekali reviziju događaja oko finala Lige prvaka 2022., koja je zaključila da su organizatori, odnosno Europski nogometni savez (UEFA), odgovorni za kaos koji je nastao pred Stade de Franceom uoči utakmice Liverpoola i Real Madrida.

Početak finalnog dvoboja je bio odgođen za 36 minuta, nakon što tisuće Liverpoolovih navijača nisu uspjeli ući na tribine Stade de Francea, a snimke su pokazale da je francuska policija upotrijebila suzavac kako bi kontrolirala masu u kojoj je bilo i žena i djece.

"Izvješće u potpunosti opravdava Liverpoolove navijače, a UEFA je prozvana kao najodgovornija za organizacijske propuste, izostanak kontrole ili nadzora što se tiče osiguranja i sigurnosti, loše planiranje i nedostatak plana za nepredviđene situacije", stoji u Liverpoolovom priopćenju za javnost.

"Izvješće komisije temeljeno na dokazima također je pokazalo da je postojala "jasna i neposredna opasnost od fatalnih posljedica" te da je akcija navijača Liverpoola spasila živote", poručili su iz europskog doprvaka.

Nakon što je izvješće u ponedjeljak objavljeno, UEFA se ispričala Liverpoolu, jer je isprva okrivila njegove navijače za nered.

U izvješću je navedeno da su očigledne paralele između događaja na prošlogodišnjem finalu Lige prvaka i tragedije iz 1989. na stadionu Hillsborough, u kojoj je 97 navijača Liverpoola izgubilo živote.

"Šokantno je da više od 30 godina nakon katastrofe na Hillsboroughu, bilo koji klub i naša skupina navijača budu izloženi takvim sigurnosnim propustima koji su imali tako razoran učinak na mnoge", istaknuli su iz Liverpoola te dodali:

"Još više zabrinjava spoznaja da je za obitelji, prijatelje i preživjele sa Hillsborougha, Pariz samo pogoršao njihovu patnju".

U izvješću objavljenom na 220 stranica, nakon istrage koju je vodio zastupnik u portugalskom parlamentu Tiago Brandao Rodrigues, uz pomoć pravnih, policijskih i organizacijskih konzultanata, kao i predstavnika navijačkih skupina, istaknuta je 21 preporuka, kako se u budućnosti ne bi ponovio kaos kakvom smo svjedočili u Saint-Denisu 28. svibnja 2022.

Kopirati
Drag cursor here to close