Luđak na dobitku

Lille Bielsi mora isplatiti dva milijuna eura

Marcelo Bielsa je u klub došao nakon što je klub preuzeo španjolsko-luksemburški poduzetnik Gérard Lopez početkom 2017., ali je otpušten poslije 13 utakmica dok je Lille bio pretposljednji u Ligue 1.
Sport / Nogomet | 30. 09. 2023. u 01:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski prvoligaš Lille mora platiti dva milijuna eura svom bivšem treneru Marcelu Bielsi, otpuštenom 2017., odlučio je u petak žalbeni sud Douai.

"Lilleu je naređeno da plati dva milijuna eura od ukupno 19 koliko je tražio Bielsa", rekao je Benjamin Cabagno, trenerov odvjetnik, što je potvrdio Bertrand Wambeke, savjetnik francuskog kluba.

Ovaj iznos dosuđen je zbog "padobranske klauzule" koju je Bielsa imao u svom ugovoru i koja ga je štitila u slučaju otkaza, pa čak i ako mu je uručen zbog lošeg odnosa prema poslu.

"Sa stajališta radnog prava, pobijedili smo", rekao je Wambeke, jer je "žalbeni sud potvrdio ozbiljno loše ponašanje" na koje se pozivao klub želeći opravdati otkaz Bielsi u prosincu 2017.

Na prvom stupnju, u srpnju 2021., radni sud u Lilleu odbio je sve zahtjeve 68-godišnjeg argentinskog trenera.

Marcelo Bielsa je u klub došao nakon što je klub preuzeo španjolsko-luksemburški poduzetnik Gérard Lopez početkom 2017., ali je otpušten poslije 13 utakmica dok je Lille bio pretposljednji u Ligue 1.

No, predugovor između Lillea i trenera potpisan 14. veljače 2017. sadržavao je takozvanu "padobransku" klauzulu, koja propisuje da "ako klub iz bilo kojeg razloga spriječi trenera u obavljanju njegovih funkcija", trebao bi to "nadoknaditi plaćanjem svih točaka navedenih" u ugovoru.

Prizivni sud je, pak, značajno smanjio iznos koji proizlazi iz ove klauzule, a štetu koju je pretrpio Marcelo Bielsa procijenio je na dva milijuna eura.

U Lilleu je Bielsa pokazivao "agresivnost, omalovažavanje" prema nekim svojim kolegama, pa čak i "neposlušnost", tvrdio je prije odluke sudac Wambeke. Klub je posebno kritizirao Argentinca jer nije bio voljan raditi s Luisom Camposom, tadašnjim savjetnikom Gérarda Lopeza.

Kopirati
Drag cursor here to close