Treba izdržati

Liječnik Vatrenih: Bit će nakon ove stanke puno ozljeda sportaša

"Gledajte, sigurno će biti puno ozljeda. Neće biti lako kad se iz ovakvog mirovanja i nekonvencionalnog načina treninga opet se vratiti u puni pogon. Ovo nije pauza kao ona ljetna nakon koje ti imaš pripreme prije velikih izazova".
Sport / Nogomet | 20. 03. 2020. u 23:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Neki su nogometaš posebno osjetljive na ozljede

Koronavirus neće samo izbaciti sportaše iz forme po fizičkom pitanju. Presedan u svijetu sporta, odgoda svih natjecanja zbog prisutnosti zloglasnog virusa nešto je s čim se vrhunski sportaši susreću po prvi put, a posljedice su dugoročne, na što upozorava i Saša Janković, jedan od liječnika hrvatske nogometne reprezentacije.

Ovaj specijalist ortopedije s dugogodišnjim iskustvom na području sportske medicine, već je dugi niz godina član medicinskih službi hrvatske A reprezentacije i zagrebačkog Dinama, a također je i član HNS-ove Medicinske komisije.

Janković je za Sport Klub je komentirao što sportaši prolaze u vrijeme koronavirusa.

"Sportašima nije lako. Ovakva situacija na njega utječe i fizički i psihički. Kad si u natjecateljskom ritmu, onda stvarno održavaš formu, uvijek imaš ciljeve, imaš plan jer razmišljaš o idućoj utakmici. Ovo je jako teško, sportaši ne znaju svoju budućnost, ne znaju kad će sve prestati, niti imaju mogućnost zajedničkog treninga, ne mogu čak ni u teretanu. Sigurno je da će u ovakvoj situaciji sigurno izgubiti na fizičkoj spremnosti, a psihološko zdravlje, to sad ovisi od čovjeka do čovjeka."

O tome kako se osjećaju hrvatski reprezentativc kako im je palo otkazivanje pripremnog turnira u Dohi, pa sad i EURA, Janković kaže kako su igrači maksimalno na oprezu.

"Pa nije im lako. Ne bih rekao da su potreseni, svi su na maksimalnom oprezu i ne mogu reći da nisu raspoloženi, ali osjeti se ta neka doza nemira i zabrinutosti u razgovoru s njima. U prvom planu im je sačuvati svoje zdravlje a time i svoje karijere, te zdravlje svojih bližnjih", govori Janković.

Foto: HNS / Specijalist ortopedije Saša Janković s Mateom Kovačićem

Ne bi ga iznenadio velik broj ozljeda kod sportaša kad se sva prvenstva i natjecanja redovito nastave, kazao je.

"Gledajte, sigurno će biti puno ozljeda. Neće biti lako kad se iz ovakvog mirovanja i nekonvencionalnog načina treninga opet se vratiti u puni pogon. Ovo nije pauza kao ona ljetna nakon koje ti imaš pripreme prije velikih izazova, ovdje će odjednom biti povratak u maksimalan pogon i to je zbilja problematično."

O tome kako uopće neki vrhunski sportaš održava visoku razinu forme u ovakvim prilikama, kaže:

"Sve ovisi od toga kome je što dostupno i kakve mogućnosti ima, u prijevodu s čime je sportašu njegov vlastiti prostor u kojem stanuje opremljen. Preostaje im osim toga nekakav trening na otvorenom, trčanje po parkovima i sl. i to bi svakako bilo dobro za tijelo, iako nije preporučljivo. Međutim, vježbati svaki dan, pa makar i minimalno, i paziti na prehranu i onda će se biti lakše i spremiti kad sport ponovno oživi", pojašnjava Janković.

Kopirati
Drag cursor here to close