EURO 2024

Kustić: UEFA je pokrenula postupak protiv Hrvatske

" Postupak je otvoren pa neka oni pokažu da je doista tako bilo. Ja to osobno nisam vidio, osim što su neki strani mediji pisali o tome," kaže Kustić.
Sport / Nogomet | 21. 06. 2024. u 00:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jako puno se priča i piše o navijačima na ovom prvenstvu. Bilo je sukoba, ali puno više verbalnih uvreda, vrijeđanja, suparničkih ili nekih drugih. Dosta prašine je podigla reakcija NS Srbije koji traži sankcioniranje Hrvatske zbog povika "ubi Srbina". 

"U skladu sa člankom 31(4) UEFA Disciplinskih pravila, imenovan je UEFA Inspektor za etiku i disciplinu radi sprovođenja istrage o mogućem rasističkom i/ili diskriminatornom ponašanju navijača koje se navodno dogodilo tijekom utakmice grupne faze UEFA Europskog prvenstva 2024 između predstavničkih timova Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Fudbalskog saveza Albanije (FSHF), odigrane 19. lipnja 024. godine u Hamburgu, Njemačka", stoji u priopćenju UEFA-e.

Kratku izjavu je dao po tom pitanju Marijan Kustić, prvi čovjek Hrvatskog nogometnog Saveza.

“Postupak je otvoren. Mi smo uvijek naglašavali da HNS osuđuje bilo kakav poziv na mržnju i diskriminaciju. Moram reći da u prvoj utakmici smo imali primjedbi od strane delegata na nekoliko baklji i čaša koje su bačene, ali nemojmo sada predbacivati na nekoga nešto. Postupak je otvoren pa neka oni pokažu da je doista tako bilo. Ja to osobno nisam vidio, osim što su neki strani mediji pisali o tome. Želim se ovim putem zahvaliti svim našim navijačima. Okupiti 100.000 naših navijača, uistinu čestitam na tome."

Tijekom susreta 2. kola skupine B na Europskom prvenstvu je zabilježeno skandiranje "Ubij Srbina", nakon čega je Nogometni savez Srbije uputio je pismo glavnom tajniku Europske nogometne unije (UEFA) Teodoru Teodoridisu. U pismu je između ostalog pisalo:

"Kao što ste vjerojatno obaviješteni, u 58. minuti hrvatski i albanski navijači skandirali su 'Ubij, ubij Srbina'", napisao je Nogometni savez Srbije. "Nije riječ o pojedincima iz navijačkih redova, već o većem broju navijača ovih reprezentacija. Riječ je o činu koji u tom trenutku nije bio sankcioniran u skladu s propisima UEFA-e koji su jasni, kao i ponašanje službenika u ovakvim situacijama, Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a posebno na jednom ovako velikom sportskom događaju koji se prati diljem Europe i svijeta. Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanskog tima je nakon završetka utakmice, ispred tribine s albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako ‘raspaljivao masu‘", piše između ostaloga u pismu Nogometnog saveza Srbije, kojeg je potpisao glavni tajnik Jovan Šurbatović.

Kopirati
Drag cursor here to close