Zlatna rezerva vol. 16

Konačno Dan svjetskih prvaka!

Navijamo za golove, da ne bude zabune, pa da vidimo jednu tekmu o kojoj ćemo sutra ujutro pričati za kavom.
Sport / Nogomet | 17. 06. 2018. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan u kojem imamo utakmice Njemačke i Brazila, i to sa prilično zanimljivim protivnicima, mora biti poseban. Opustite se – i uživajte! Za zagrijavanje, tu su Srbija i Kostarika.

Kostarika – Srbija (14:00)

U terminu ručka danas nas očekuje premijerna utakmica Krstajićevih odabranika s Navasovom Kostarikom. Mogućnost davež utakmice je velika, s obzirom da vjerujemo kako će i Kostarika i Srbija krenuti oprezno, s namjerom da ne izgube, jer tko izgubi praktično je izgubio i sve šanse za prolazak dalje. Ulog je velik, tako da predviđamo tvrdu utakmicu u kojoj će se čekati jedna greška protivnika, jedan slobodnjak, jedan korner – pa zašto ne reći – i jedan penal!

No, hajde, da ne bacamo loše vibre odmah na početku, recimo onu staru da je lopta okrugla, a nogomet često pun iznenađenja, pa je moguće i da se igrači „pomame“ na terenu, jer jedna rana lopta u mreži može meč okrenuti u sasvim drugu stranu. Srbija je miks mladosti i iskustva, s tim da mladost predvodi traženi SMS, odnosno Sergej Milinković – Savić, a iskustvo Matić i Kolarov.

Kostarika također ima problem sa dosta starijih igrača, koji, istina, igraju dugo zajedno, ali je i nesrazmjer u međusobnoj kvaliteti starijih i mlađih prilično primjetan. Glavni adut je Keylor Navas, a uz njega i legendarni romantičar B. Ruiz. Opet, ne možemo bez toga, sve govori da će ovo biti utakmica potrage za greškom protivnika koja se skupo plaća.

Njemačka – Meksiko (17:00)

Već smo puno „tinte“ potrošili na opisivanje ne baš sjajnog stanja u Njemačkoj, ali ne možemo reći da je bilo što sjajno i u Meksiku. Njemačka je razmjerno mlada i samo im nedostaje opipljivo fino uštimavanje i da „vožd“ Ozil počne dijeliti lopte s očima, što bi već moglo doći kako prvenstvo bude odmicalo, ali kod Meksika je u pitanju prestara reprezentacija, koja ima manju mogućnost finog uštimavanja i rekuperacije. I jedni i drugi su odigrali očajno loše pripremne mečeve, ali to ne mora ništa posebno značiti.

Njemačka ima veći rezervoar igrača i već poznatu volju za pobjedom, no nikada im s Meksikom nije bilo lagano, u zadnjih dvadesetak godina svaka je utakmica bila neizvjesna, osim prošle godine na Kupu konfederacija, kada je Elf slavio sa visokih 4:1! Sve druge utakmice bile su „ugusto“ i iako još od 1985. nisu pobijedili Njemačku, Meksikanci su im tradicionalno tvrd orah. Osim tog prošlogodišnjeg sraza, kad se već vidjelo da Meksiko na očigled stari, a zamjene u mlađima nisu baš na visokoj razini.

Dakle, Njemačka je svakako favorit, ali oprez, jer ne znamo jesu li se uspjeli i koliko „podići“ u zadnjih desetak dana. Ovdje je u najavi ipak nešto živahnija utakmica, s moguće i više golova nego u utakmici prije.

Brazil – Švicarska (20:00)

O Brazilu smo sve već rekli – favoriti su, čak nakon što smo pogledali Španjolsku i Francusku, još i veći nego do prije par dana. No, i oni moraju pokazati kakvi su u natjecateljskim okolnostima, a trenutno nema boljeg protivnika za to od Švicarske. Zašto? Zato što će Švicarska sigurno pokušati raniti Brazilce, oni su reprezentacija koja će se nadigravati i s najboljima bez pardona, a spoj švicarske discipline i rezolutnosti sa velikom primjesom svjetskog melting – pota, s naglaskom na balkansku drskost, mogao bi nam pružiti zanimljivu utakmicu u kojoj će se Brazil morati dobro oznojiti za pobjedu.

Evo, i statistički gledano Brazilcima je Švicarska tradicionalno neugodan protivnik, iako su uglavnom igrali prijateljske utakmice – prije pet godina u zadnjem međusobnom ogledu Švica je dobila 1-0, a jedini put su igrali na Svjetskom prvenstvu prije ovoga danas baš u Brazilu, ali daleke 1950.! I zamislite, bilo je 2:2! U to doba, znači, Švicarska je u sred Brazila drsko uzela bod!

Samo jednom, 1980., Brazil je tukao Švicarsku sa dva gola razlike (2:0), a vrlo rijetke su bile utakmice u kojima im Švicarci nisu zabili. Ali, svi znamo da je ovo jedan poseban Brazil, da imaju čak i nešto izmijenjen mentalitet, ali opet, tko može biti siguran da će Švicarci lako pasti? Jer, iako nemaju Neymara, i Švicarci imaju igrače koji jednim lucidnim potezom mogu riješiti stvari, a i taktička siciplina im je na viskom nivou, uredio je to Petrović.

Navijamo za golove, da ne bude zabune, pa da vidimo jednu tekmu o kojoj ćemo sutra ujutro pričati za kavom.

 
Kopirati
Drag cursor here to close