Na komemoraciji Ćiri Blaževiću

Drago Ćosić: Nemate pojma koliko je ovo teško

"Nikad nisam imao takvu nervozu i nikada mi se ruke nisu tako znojile. Ne spavam zadnja dva dana. Nisam znao što reći, što ponovno podvući, a da još nije poznato napisano ili izrečeno o pokojnom Ćiri", rekao je Ćosić.
Sport / Nogomet | 15. 02. 2023. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dvorani Vatroslav Lisinski, danas je održana komemoracija za Miroslava Ćiru Blaževića čiji je sprovod najavljen za 14 sati. Kako se i moglo očekivati u Lisinskom se pojavio veliki broj poznatih ličnosti, bivših, sadašnjih nogometaša, trenera, prijatelja, glumaca, sportaša, političara, novinare koji su se došli oprostiti od "trenera svih trenera".

Francuska šansona u izvedbi Nere Stipičević bila je uvod u komemoraciju o Ćiri Blaževiću, a potom je okupljenima prikazan kratki film o Ćiri koji je djelo Ivice Blažička. Jedan od onih koji se obratio prisutnima je bio Drago Ćosić, novinar, nekadašnji sportski komentator.

Ćosić je rekao da nikad nije imao takav pritisak i takvu nervozu ni da mu se ruke nisu tako tresle kao sad.

"Nemate pojma kako je to teško čak i za čovjeka koji je ispred dva milijuna ljudi prenosio finale SP-a ili neka najveća događanja u sportskoj povijesti Hrvatske. Nikad nisam imao takvu nervozu i nikada mi se ruke nisu tako znojile. Ne spavam zadnja dva dana. Nisam znao što reći, što ponovno podvući, a da još nije poznato napisano ili izrečeno o pokojnom Ćiri, govorio je Ćosić koji je idzvojio neke od detalja iz svoje karijere koji su vezani za Blaževića

"Još 1982. dobio sam zadatak razgovarati s Ćirom, a ni tada nisam spavao cijelu noć jer sam se trebao sastati s čovjekom koji je bio bog. Sjeo sam, napisao pet šest pitanja pa bih se za pola sata probudio i bacio papir u smeće jer sam se sjetio da je možda već negdje na to odgovorio. Tako sam proveo cijelu noć, a da nisam sklopio oči. Dolazim na razgovor, upoznali smo se, a Ćiro je sve volio znati. Shvatio sam da me skenira i nepogrešivim šestim čulom vidi da pred sobom ima nekoga tko je prepun strahopoštovanja prema svemu i čije je nogometno znanje krhko te ga neće povesti na pogrešan trag. Sva pitanja pretvorila su se u Ćirinu priču. Kad sam došao u montažu, shvatio sam da od intervjua nije bilo ništa, već je to bio ''Ćirin intervju'' s porukom hrvatskoj javnosti. Mogli ste biti najspremniji na svijetu, ali on bi vas uzeo u tu magičnu kutiju i pretvorio to u priču koju on smatra da treba ispričati.

Ćosić se dotakao u Francuske 1998. godine, ustalom on je bio taj koji je komentirao utakmicu za treće mjesto između Hrvatske i Nizozemske.

"Ta 1998. obilježila je i njegov i naš život, a onaj dan kad smo izgubili polufinale od Francuske, svi smo bili tužni, razočarani i slomljeni. Otišli smo na večeru, a duboko iza jedan sat pojavio se jedan od naših igrača sa suprugom, prijateljima i svi smo u šoku. Kako je to moguće, za tri dana igramo utakmicu za treće mjesto, sad gledamo tko će otići do njegova stola i pitati u čemu je problem.

Nakon 15-ak minuta pitamo što se događa, a on nam kaže: "Nemate pojma tko je Ćiro." Rekao je: "Slobodni ste, u četiri ujutro u sobi, a ako ne bude tako, iščupat ću vam srce na treningu." I bilo je tako, znao je da svi trebaju neki ispušni ventil, da se moraju 'resetirati' i igrači su na to fenomenalno odgovorili", rekao je Ćosić.

Kopirati
Drag cursor here to close