A Sim Ha se

Kinezi bi uložili u modernizaciju Koševa

Sport / Nogomet | 07. 04. 2017. u 13:58 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik kineskih kompanija Power Construction Corporation of China i China Construction, Dominique M. Saatenang, u petak je Općini Centar uručio pismo namjere za projekt modernizacije stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu sa pratećim sadržajima.

Savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić gostima je prezentirao predidejni projekt kojim će biti napravljen stadion po svjetskim standardima, kapaciteta do 35.000 gledalaca, bez atletske staze i sa natkrivenim tribinama i stolicama sa unutarnjim grijanjem.

Naveo je da sam stadion ne može ekonomski vratiti ulaganja u njegovu modernizaciju, stoga je potrebno uz stadion napraviti i hotel, tržni centar, podzemne garaže i druge prateće objekte koji donose financijsku dobit.

“Riječ je o projektu koji ne predstavlja samo modernizaciju stadiona nego i razvoj privrede i nova zapošljavanja i jako je interesantan za ulaganje”, objasnio je Resić.

Saatenang je naglasio da je za njih posebno bitno da Općina Centar uradi model financiranja ovog projekta te financijsku konstrukciju sredstava koja su potrebna potencijalnim investitorima, te je ponudio iskustvo ovih kineskih kompanija u izradi takvih dokumenata, jer iza sebe imaju dosta velikih infrastrukturnih projekata.

Općina Centar je pokrenula aktivnosti na objavi javnog konkursa za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja za izmjene i dopune Regulacijskog plana „Zetra“, što je prvi korak ka realizaciji ovog projekta.

Predstavnik kineskih kompanija je prije sastanka u Općini Centar obišao stadion Koševo, saopćeno je iz Općine Centar.

Kopirati
Drag cursor here to close