Klubovi su udruženja građana

Kako Sarajlije plaćaju milijunske dugove svojih klubova?

Problem leži u činjenici kako je Vlada KS izdvojila 3,5 miliona samo za nogometne klubove Željezničar i Sarajevo iako su oba udruženja građana.
Sport / Nogomet | 03. 07. 2023. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari portala interview.ba proveli su zanimljivo istraživanje o tome kako su sarajevski klubovi, Sarajevo i Željezničar otplatili porezne dugove iako s radi o odruženjima građana. Problem leži u činjenici kako je Vlada KS izdvojila 3,5 milijuna samo za nogometne klubove Željezničar i Sarajevo iako su oba udruženja građana.

Uz to, FK Sarajevo ima privatne investitore koji su vlasnici većinskog paketa odlučivanja. Tako će oba kluba dobiti po milijun KM, a Željezničar još i 1,5 za dogradnju južne tribine.

Glavni revizor Ureda za reviziju institucija u FBiH Dževad Nekić kaže da bi ulaganje u infrastrukturne projekte sportskih klubova bilo opravdano da su infrastrukturni objekti u vlasništvu svih građana.

"U takvim slučajevima bi trebalo da grad, županija ili općina preuzme upravljanje, da to bude vlasništvo svih građana. A ne da sutra neko kupi klub i postane vlasnik nekretnine. To je profesionalni sport i profesionalni sportisti kojima klub daje velike plate, a ne izvršava svoje obaveze, nego ih kasnije preuzmu građani Županije kroz budžet. Sva udruženja treba da posluje na isti način, ali mi imamo udruženja pod znacima navoda" kaže Nekić.

Nekić dodaje kako nije dobro da građani kantona kroz budžet preuzimaju obaveze izmirenja dugova udruženja građana koji su zapravo komercijalni sportski klubovi.

"Svi nivoi vlasti izdvajaju proračunska sredstva za razvoj sporta. Mi gledamo da li je to davanje opravdano, da li je novac trošen namjenski. Ali često nema izvještaja ili informacija o utrošku. To je vjerojatno zbog toga što taj novac ne ide na razvoj, nego na nešto drugo. Ja mislim da može i na drugo. Ali treba reći za šta, pa neka građani na izborima vrednuju takve odluke. Ako govorimo o razvoju sporta, možda bi bilo dobro da to ide kroz podršku školama sporta koje bi pohađala djeca koja to žele, a ne za potrebe plaćanja obaveza prema profesionalnim sportistima. Često u budžetima stoje i sredstva za transfer sportskim klubovima, ali mi uvijek insistiramo da to bude na transparentan način, s jasnim kriterijima koji praktično ciljaju kome će novac biti dat" pojašnjava Nekić.

Kopirati
Drag cursor here to close