Zlatna rezerva vol. 4

Kako mogu gubit' favoriti?

Uz uključen poguranac kakav se već uobičajeno daje domaćinu, pojest ću svoj šešir ako Rusija dođe do četvrtfinala
Sport / Nogomet | 07. 06. 2018. u 08:21 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapravo, ne trebaš uopće biti stručnjak da bi na pitanje o osvajaču narednog Mundijala odgovorio sa – Brazil ili Njemačka, Španjolska ili Francuska. Na ovo pitanje jednako će odgovoriti i baba iz Mrkonjića i stručnjak Gary Leneker.

Dobro, Gary možda iz patriotskih razloga u favorite ubaci i svoje Engleze, a baba iz Mrkonjića, zato jer je veliki fan Barcelone i Messija, izusti i ime Argentine uzalud,  no razlike između nje i Garyja zapravo su milimetarske u razmišljanju.

Uvijek ista priča

Već je dosadno i čitati sve te analize koga se sve smatra favoritom za osvajanje Svjetskog prvenstva, jer lista najvećih uvijek je svima ista – i uključuje sve dosadašnje prvake, osim Urugvaja, koji nije favorit ni na svom kontinentu. I Italije, koje ni nema na turniru. Što je samo po sebi iznenađenje, ali samo za one koji ne prate pad talijanskog talenta zadnjih godina.

Nije da lista favorita, a istu takvu već danima drže i kladionice, nije neutemeljena, baš naprotiv. Brazil ima najviše šanse jer ima nevjerojatno kompaktnu raprezentaciju, u kojoj je konačno zavladao taktički red (pitanje je dokle?), a nema tog igrača koji lucidnim potezom ne bi mogao riješiti utakmicu. Uostalom, sve ih poznajemo iz europskih velikana.

Njemačka je isto to što i Brazil, odavno profilirana kao turnirska momčad kojoj želja, red i rad nikad nisu upitni, a u novoj generaciji imaju talenta na bacanje. Uostalom, sa olakšanom reprezentacijom, bez najvećih zvijezda, riješili su prošle godine Kup konfederacija lijevom rukom.

Ne zaboravite, u drugoj fazi detalji odlučuju!

Francuska posjeduje čak možda i najveću koncentraciju talenta po kvadratnom metru terena, čini se da slično Njemačkoj, Deschamps može sastaviti i tri jednako jaka tima iz onoga što zemlja pijetlova nudi.  A ni Španjolskoj nije mane. Smjenu generacija i izbornika odradili su, za sada, perfektno, pa se čini da je realno očekivati da ova četvorka bude u polufinalu. Ako se žrijeb, naravno, razvije idealno, no obično međusobno ubijanje najvećih favorita krene već u četvrtfinalu, jer uvijek barem jedan nešto zezne i uđe u razigravanje kao drugi iz svoje grupe. Ili naleti na minu!

A mina može biti svašta – od toga da Miranda napravi glupi crveni, što se može omaknuti i Neymaru, pa Brazil ostane na deset igrača, do toga da se Nijemci bez klasičnog špica u turobno teškoj utakmici namuče s tuđim bunkerom, pa Low ubaci veterana Gomeza da spašava stvar, pa se sam bude pitao – na što sam ovo spao? Zamislite da se u Francuskoj zakače klanovi, jer pola njih smatra da moraju biti u prvih 11, a izbornik želi onu drugu 11-oricu. Ili da Lopetegui izvede formaciju koja izgleda dobro na papiru, a potpuno zakaže na terenu?

Ronaldo i Messi u zaleđu

A što ako s druge strane budu neobično raspoloženi Messi i Argentina? Ili Portugal s Ronaldom. Ili Urugvaj s ubojitim, makar malo ocvalim dvojcem Suarez – Cavani. Ili nalete najveći favoriti na Linekerovu Englesku, koja obično važi za svjetskog luzera, ali što ako se potrefi dan Harry Kaneu, a mali guzati Sterling naplati sve promašaje ove sezone samo u jednoj utakmici? A što ako, i samo ako, Hazard poludi, a Hrvatska konačno skuži da može?

Zanimljivo je kako nitko za ozbiljno ne shvaća ni Portugal, a tek malo ozbiljnije Argentinu. Još je Argentina nekako postavljena kao peti favorit, tik ispred Belgije, najviše radi Messija, a manje radi rezutata koje ostvaruje u zadnje vrijeme. Šanse su joj upola lošije nego Brazilu i Njemačkoj, što jasno govori da se Argentina shvaća kao Messi plus deset stažista, makar se Dybala, Di Maria ili Higuain ne bi složili s tim.

Pusti proročanstva, uživaj u lopti!

Portugal je već u krugu sa Hrvatskom i Urugvajem, što je za jednog prvaka Europe predvođenog Ronaldom ipak malo razočaravajuće. Šest puta više šanse daje se Neymarovoj nego Ronaldovoj reprezentaciji! Portugal, koji je pokazao i na prošlom Euru kako je jaka turnirska momčad, opet se podcjenjuje, po principu da neće grom u koprive dvaput.  Možda i opravdano, ali jeste li baš sigurni da u nekom međusobnom srazu europskog i onog pravog Brazila ne bi Santos nekako odvukao Portugal do pobjede? Ili da ne bi isprovocirali Portugalci Brazilce na kobnu grešku? Razmislite dvaput!

Sve je moguće u nokaut fazi, pa i da svaki od četiri najveća favorita na kraju ostanu bez trofeja. Moguće je da i Argentina i Portugal ispadnu već u grupi. Moguće je svašta, zato volimo nogomet i posebno volimo Svjestko prvenstvo.

P.S.

Jedino nije moguće da Rusija dođe do finala, pa sve da Putin podigne čitavu avijaciju da im pomogne pogoditi tuđi gol. Rusija izgleda toliko jadno i nemoćno da bi bilo za svaku pohvalu i da se u grupi s Urugvajem, Egiptom i Saudijskom Arabijom izbore za prolaz dalje. Uz uključen poguranac kakav se već uobičajeno daje domaćinu, pojest ću svoj šešir ako dođu do četvrtfinala.

Kopirati
Drag cursor here to close