U susret Rusiji (3. dio)

Kako je stvarana povijest: Zanimljivosti sa svjetskih nogometnih prvenstava

Nakon što su 1966. postali svjetski prvaci, Englezi su se samo još jednom uspjeli probiti do poluzavršnice. Bilo je to 1990. godine. Od svojih pet zadnjih nastupa na svjetskim prvenstvima samo su jednom bili prvi u grupi (2006.).
Sport / Nogomet | 05. 12. 2017. u 07:40 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji samo mali broj nacija na svijetu kojima je nogomet manje zanimljiv. Većina ostalih svakodnevno ''luduje'' zbog čarobne igre u kojoj 22 igrača 90 minuta ganjaju loptu po travnjaku, a na kraju pobijede - Nijemci. Vrhunac ''ludila'' uvijek su svjetska prvenstva. Slijedi naš treći nastavak izbora iz mnoštva zanimljivosti koje se odnose na svjetska prvenstva u nogometu.

1. Reprezentacija Danske na svjetskim nogometnim prvenstvima pojavila se relativno kasno, premda po svojoj snazi u tri zadnja desetljeća pripada krugu uglednih europskih reprezentacija. Zanimljivo je da od svojih 27 golova postignutim na svjetskim prvenstvima Danci nijedan nisu dali udarcem izvan šesnaesterca. Inače, prvi put su sudjelovali u Meksiku 1986. i zapeli u osmini finala (poraz od Španjolske), da bi ponovno sudjelovali u Francuskoj 1998. i u četvrtzavršnici ispali od Brazila. U Japanu i Južnoj Koreji 2002. dogurali su do osmine finala, dok su 2010. u Južnoj Africi posrnuli već u grupnoj fazi (protivnici u skupini bili su im Japan, Nizozemska i Kamerun).

2. Sa svojih 334.000 stanovnika Island je najmanja od zemalja koja su ikad u povijesti sudjelovale na nekom svjetskom prvenstvu.

3. Kad se gledaju minule CONMEBOL (Južna Amerika) kvalifikacije za Rusiju 2018., samo je Bolivija postigla manje golova (18) od Argentine (19).

4. James Rodriguez bio je najbolji strijelac svoje zemlje u Brazilu 2014., ali i u kvalifikacijama za prvenstvo 2018. U zadnjih deset utakmica svoje reprezentacije igrao je osam puta, postigavši šest golova, uz dvije asistencije.

5. Najzvučnije ime Perua na svjetskim prvenstvima je Teofilo Cubillas koji je od njihovih 19 golova postigao 10, upisavši i dvije asistencije. On je uz Nijemce Miroslava Klosea i Thomasa Müllera jedini nogometaš koji je na dva svjetska prvenstva uspio postići po pet ili više golova.

6. Meksiko je na zadnjih šest svjetskih prvenstava uvijek ispadao u osmini finala. Zanimljivo je da su od svojih zadnjih 17 utakmica u skupinama izgubili samo dvije (osam pobjeda i sedam neodlučenih).

7. Ne računaju li se jedanaesterci, na zadnjem svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu, Kostarika je uz Njemačku i Nizozemsku bila jedina reprezentacija koja nije pretrpjela poraz u regularnom dijelu utakmice ili nakon produžetaka.

8. Nijedna afrička reprezentacija nije učestvovala tako često na svjetskim prvenstvima kao Nigerija. Nakon njihova prvog sudjelovanja 1994., prvenstvo u Rusiji iduće godine bit će im šesto na kojem se takmiče.

9. Tunis je pobijedio u svojoj prvoj utakmici koju je odigrao na svjetskim prvenstvima (1978.). Bio je to susret Tunižana s Meksikom (3:1). Nakon toga više nikad nisu pobijedili (sedam poraza i četiri neriješena rezultata). Bugarska pak drži rekord od 17 utakmica na svjetskim nogometnim smotrama bez pobjede, u razdoblju od 1962. do 1994.

10. Zanimljivosti koje se odnose na sudionike SP 2018. iz Afrike: Maroko je jedina reprezentacija koja u trećoj, završnoj rundi kvalifikacija nije pretrpjela niti jedan poraz (u šest odigranih utakmica). Mohamed Salah bio je najbolji egipatski strijelac u trećoj rundi kvalifikacija, postigavši pet od njihovih osam zgoditaka. Senegalac Aliou Cisse po drugi će put nastupiti kao izbornik na jednoj velikoj smotri. Vodio je svoju nacionalnu vrstu na afričkom Kupu nacija 2017., došavši do četvrtzavršnice, a iduće godine će ih voditi i na svjetskom prvenstvu. Kao igrač predvodio je Senegal na svome jedinom prvenstvu 2002., u ulozi kapetana tima.

11. Južna Koreja je specijalizirana za golove u drugom poluvremenu - od zadnjih 13, njih 12 postignuto je nakon 45. minute utakmice. Također vole i udarce izvan 16-terca: od osam svojih zadnjih golova, pet su postigli nakon udarca s distance. Susjedni Japan je pak samo jednom uspio proći skupinu na svjetskim prvenstvima. Bilo je to upravo 2002. kad su ove dvije azijske države imale zajedničko domaćinstvo svjetske nogometne smotre.

12. Tim Cahill postigao je pet od 11 golova Australije na svjetskim prvenstvima (45%). On je i jedan od devet igrača koji su postizali golove na tri zadnja prvenstva.

13. Iran se po prvi put u povijesti kvalificirao dva puta za redom. Nikad do sada nisu prošli skupinu na svjetskim prvenstvima, a od 12 utakmica samo su jednu pobijedili. Bilo je to 2:1 protiv SAD-a 1998. Izgubili su osam dosadašnjih utakmica i tri odigrali neriješeno.

14. Saudijska Arabija je otpustila dva izbornika otkad se kvalificirala za Rusiju: Berta van Marwijka i Edgarda Bauzu.

15. Ruski izbornik Stanislav Čerčesov igrao je 1994. na svjetskom prvenstvu u SAD-u protiv Kameruna, kada su Rusi pobijedili 6:1. Pet golova na toj utakmici dao je Oleg Salenko, koji i dalje drži rekord po broju zgoditaka na jednoj utakmici.

16. Jedino je Brazil reprezentacija s više nastupa na svjetskim prvenstvima od Njemačke. Nijemcima će ovo biti 19. učešće, a 17. u kontinuitetu.

17. Nakon što su 1966. postali svjetski prvaci, Englezi su se samo još jednom uspjeli probiti do poluzavršnice. Bilo je to 1990. godine. Od svojih pet zadnjih nastupa na svjetskim prvenstvima samo su jednom bili prvi u grupi (2006.).

18. Nijedan od zadnjih 14 mečeva Španjolske na svjetskim prvenstvima nije završen neodlučeno. Zabilježili su 10 objeda i četiri poraza.

19. Belgija se kvalificirala po 13. put za svjetsko prvenstvo u nogometu. Izvan grupe pet velikih europskih selekcija (Njemačka, Italija, Španjolska, Engleska i Francuska), Belgijanci su najuspješnija europska reprezentacija po broju nastupa.

20. Srbija nije uspjela proći skupinu na svoja dva nastupa na svjetskim prvenstvima (2006. i 2010.). Izgubili su pet od šest utakmica, a zabilježili su i jednu pobjedu (2010.), protiv Njemačke rezultatom 1:0.

 

Kopirati
Drag cursor here to close