Kako je Schumacher skoro ubio Battistona
Feđini specijali

Kako je Schumacher skoro ubio Battistona

Sport / Nogomet | 16. 11. 2021. u 00:01 Bljesak.info / Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povijest svjetskog nogometa pamti golove, ovakve ili onakve na velikim prvenstvima, poteze, greške igrača, golmana, trenera. I jedan koji se dogodio u polufinalu Svjetskog prvenstva 1982. godine, u Španjolskoj. Tog trenutka najgori start, najgori prekršaj koji je publika ikada vidjela na jednom velikom takmičenju. Po mnogim je i danas to jedan od najružnijih trenutaka koje su vidjeli na jednoj utakmici.

Iako je do 8. srpnja te 1982. godine, bilo svega, barem što se tiče startove. Pamte se oni Wernera Liebricha na Ferencu Puskasu, Marija Davida na Leonelu Sánchezu, Luíse Pereire koji je "skršio" Johana Neeskensa, pa Kamerunca Massinge i njegov način zaustavljanja Caniggie na otvaranju turnira u Italiji, onaj lakat Maura Tassottija u facu Luisa Enriquea pa ako hoćete ona "majstorija" Zidanea glavom u finalu kada ga iznervirao Materazzi.

Battiston završio u komi

Međutim, niti jedan od njih nije bio tako ubitačan kao onaj golmana Haralda "Tonija" Schumachera. Igrala se 57. minuta, polufinala SP-a kada je francuski kapetan Platini primijetio prazan prostoru, rupu, nesklad u zadnjoj liniji između Mannija Kaltza i Ulija Stielikea idealan za jednu dugu loptu, prema Patricku Battistonu. U istom trenutku sa svog gola je krenuo Schumacher i onda - tras.

Battiston je ostao nepomično ležati, redatelj prijenosa je pratio loptu koja prolazi pored gola. Detalj koji je samo nedostajao da se uklopi priča o Zapadnoj Njemačkoj koja je imala nekolicinu vrhunskih igrača u tom trenutku, Littbarskog, Rummeniggea, Breitnera, ali koja se iskompromitirala protiv Alžira najavom da će "sedmi gol posvetiti svojim ženama, a osmi psima" pa onog famoznog pakta poznatijeg kao "Anschluss" s Austrijom.

Video: Polufinale SP-a Francuska - Zapadna Njemačka

Oni koji su pratili međunarodni nogomet, znali su kako je Schumacher sve samo ne običan golman. Bilo je svega po malo u njegovoj karijeri, a toj utakmici polufinala je u 35.minuti zakačio jako Didiera Sixa. Platini ga je molio da se smiri, međutim, ovaj ga nije ni pogledao. Što se tiče rezultata, Littbarski je u 17. minuti osigurao vodstvo Zapadne Njemačke, Plattini je pogodio "s kreča" devet minuta kasnije.

Rezultat koji je stajao na semaforu Ramon Sanchez Pizjuan stadiona. Onog trenutka kada je Schumacher izletio sa svog gola, u zraku se okrenuo na bok, kukom je udario Battistona direktno u lice. Francuz je ostao ležati, bez znakova života, dok je Toni u međuvremenu otišao po loptu, namjestio je u lijevi kut šesnaesterca i nonšalantno se počeo motati okolo, bez uzbuđenja, s žvakom u ustima, čekajući da loptu vrati u igru.

Video: Trenutak kada je Schumacher srušio Battistona

I morao je pričekati. Battiston leži pognut. Ruka mu strši prema gore, šaka mu je stisnuta na neprirodan, uznemirujući način. Ruka pada. Suigrači se brzo okupljaju i hitno pozivaju sa strane u pomoć. Uskoro su se pojavila nosila, Battiston je dobio i kisik, slika kada Platini drži onako nekako beživotnu ruku svog suigrača dok ovaj napušta teren na nosilima je prošla svijetom.

Sudac ništa nije vidio

Što se dogodilo Schumacheru. Ništa! Nije dobio niti žuti karton, a trebao je crveni, Francuska i penal, ali ništa. Charles Corver, Nizozemac nije reagirao, niti njegov pomoćnik.
"Nažalost, nisam vidio sudar jer sam pratio loptu koja je otišla tik pored gola", rekao je za L'Equipe 2012. "Odmah sam pitao je li to vidio moj pomoćni sudac i rekao mi je da po njegovom mišljenju, nije bilo namjerno. Stoga nisam mogao ništa učiniti."

Jadni Battiston je dan poslije otpušten iz bolnice, slomio je dva zuba. Toni je za neke novine navodno rekao "Nadam se da nisam bio previše grub". Nije nikako. Battiston je prošao kao u nekoj prometnoj nesreći. Nisu bila dva, već tri slomljena zuba. Rebra su bila napukla, pola sata je bio bez svijesti. Pola godine se oporavljao.

"Nisam ga htio ozlijediti, ali ponovio bih istu stvar ako bi se akcija ponovila. To je bio jedini način da dobijem loptu, rekao je Schumacher jednom prilikom za "Le Figaro".

"Promatrao sam njegovo ponašanje, način na koji se sukobio s Dominiqueom Rocheteauom i Didierom Sixom", pričao je kasnije Battiston "Mislio sam da je veoma uzbuđen, veoma uzbuđen. To sam rekao ostalim igračima na klupi.Ne znam je li se osjećao krivim, možda i jeste. Sve što znam je da je Schumacher bio neko tko je želio pobijediti po svaku cijenu i da je te večeri prešao granicu". Međutim, nije samo granicu prešao Toni u Sevilli.

Francuski neprijatelj broj 1

Jednako tako su bili žestoki Francuzi nakon Španjolske. Bio je u tom trenutku neprijatelj broj jedan Francuske, zvijer, ubojica Kancelar Helmut Schmidt bio je primoran da pošalje telegram predsjedniku Francois Mitterrandu. Zajedno su izdali zajedničko saopćenje u pokušaju da smanje tenzije.

"Nisam mogao da razumijem obim toga. Bio sam totalno apolitična osoba, ali odjednom sam bio odgovoran za anti-njemačku ogorčenost koja se rasplamsala u Francuskoj. Zvučalo je kao da ću pokrenuti sljedeći rat. Toliko mržnje koju nikada prije nisam osjetio."

Jedan Battistonov prijatelj je ubrzo nakon toga organizirao druženje u Metzu kako bi se stvari popravile. Međutim, Tonija su u jednoj prostoriji dočekali francuski novinari.

Video: Francuska - Zapadna Njemačka 1984. godine 

"Kada sam otvorio vrata, bilo je puno novinara. Nisam to očekivao. Izvinuo sam se. Ali nisam bio zadovoljan načinom na koji je sastanak organiziran. To se vidjelo na mom licu."

Travnja 1984. godine, Strassburg je bio domaćin prijateljske utakmice. Schumacher nije zaboravio na doček.

"Kada sam ušao na stadion vidio sam sebe kao lutku u prirodnoj veličini koja visi na vješalima. Srećom tu je bila policija inače bi me Francuzi pocijepali. Svuda su bili transparenti s kukastim krstovima i nekim ružnim sloganima. Jaja, krumpir, jabuke, paradajz, kamenje - svi su gađali samo mene. Zviždali su i bjesnili kad god bih imao loptu, ali nisu mogli da me natjeraju da se osjećam malim, sjeća se Schumacher.

Battiston oprostio

Francuzi su slavili 1:0, Toni i Battiston su na kraju razmijenili dresove, ne na terenu već u svlačionici.

"Oprostio sam mu", rekao je Battiston 2012. "Vremenom sam shvatio da su ga ljudi zauvijek obilježili ovim. Ali sada je gotovo."

Schumacher onakav kakav jeste ponovo završiti na stubu srama, ali ovaj putu u Zapadnoj Njemačkoj. Kada je objavio autobiografiju u kojoj je pisao kako se uzimao doping u reprezentaciji. Nije bio na Svjetskom u Italiji 1990. godine. Nije postao svjetski prvak.

Video: Battiston i prisjećanje na 1982. godinu 

 

Kopirati
Drag cursor here to close