Kad je Celtic igrao u Mostaru...

Za navijače Partizana njih oko 10.000 najvećim dijelom je bio rezerviran gornji dio zapadne tribine, dok je za Celticove, njih 2.000 bio ostavljen jedan sektor na donjem dijelu također zapadne.
Sport / Nogomet | 20. 06. 2019. u 09:14 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

26. listopada 1988. godine, Partizan je na tadašnjem stadionu JNA u prvoj utakmici 2.kola Kupa UEFA svladao Romu 4:2.

Utakmicu je na terenu obilježio rezultatski preokret Partizana (s 0:1 na 3:1) ali i loša organizacija. Tako je u jednom trenutku izbio požar na izlazu s dijela tribina između istoka i sjevera, točnije zapaljena je spužva koja se koristi za skok u vis dok je legendarni igrač Rome Giuseppe Giannini pogođen upaljačem.

Partizan je u uzvratu poražen 2:0, te je kažnjen zbog loše organizacije prve utakmice 200.000 švicarskih franaka odnosno igranjem prve naredne europske utakmice na neutralnom terenu koji mora biti najmanje udaljen 200 kilometara od Beograda.

Foto: Arhiva / Kad je Celtic igrao u Mostaru...
Foto: Arhiva / Kad je Celtic igrao u Mostaru...

Svibnja 1989. godine Partizan je osvojio Kup nakon što je deklasirao baš Velež u finalu 6:1, pa je prilikom ždrijeba za prvo kolo Kupa kupova za protivnika dobio škotski Celtic.

S obzirom na "dobre relacije" Veleža i Partizana, vodstvo kluba iz Beograda odlučilo je Škote ugostiti pod Bijelim brijegom. Očekivano, veliki broj navijača jednog i drugog tima se našao u Mostaru. Za navijače Partizana njih oko 10.000 najvećim dijelom je bio rezerviran gornji dio zapadne tribine, dok je za Celticove, njih 2.000 bio ostavljen jedan sektor na donjem dijelu također zapadne.

Foto: Arhiva / Kad je Celtic igrao u Mostaru...

Naravno, računajući popularno stajanje i ostatak zapadne tribine na samom stadionu je bilo između 15 i 20. 000 gledatelja te kiše srijede 12. rujna 1989. godine. Stariji će se sjetiti kako su u to vrijeme prije svega zahvaljujući navijačima iz Škotske hotelski kapaciteti u Mostaru bili popunjeni.

Partizan je slavio 2:1, golovima Milojevića i Đurđevića dok je gol za Celtic bio djelo Mikea Gallowaya.
Mike je prije početka te sezone prešao u Celtic iz Heartsa koji je sezonu ranije u osmini finala Kupa UEFA eliminirao Velež, dok je gol pod Bijelim brijegom je zabio baš Galloway.

Uzvrtani susret Celtica i Partizana je bio jedan od onih koji se pamte. Celtic je slavio 5:4, ali je Partizan prošao dalje. Zanimljivo, te sezone je Partizan u osmini finala opet morao igrati utakmicu izvan Beograda, tada je izbor pao na tadašnji Titograd, sadašnju Podgoricu, Dinamo iz Bukurešta je bio previsoka prepreka.

Podsjećamo, prvak BiH, momčad Sarajeva će ugostiti prvaka Škotske u prvom pretkolu Lige prvaka 9. ili 10. sljedećeg mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close