Gianluigi Buffon

Jedan od najvećih oprostio se od nogometa

Stigao je kraj jedne duge i briljantne igračke karijere. Legendarni talijanski golman Gianluigi Buffon odlučio je oprostiti se od nogometa.
Sport / Nogomet | 01. 08. 2023. u 23:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Gianluigi Buffon

Dugo se popularni Gigi odupirao biološkom satu, no čak je i za njega došao kraj.

S navršenih 45 godina, istinska legenda Italije i Juventusa odlučila je reći dosta. Službeni kraj karijere Gigi bi trebao obznaniti krajem kolovoza.

Svoju briljantnu karijeru Buffon je započeo u Parmi, gdje je prošao sve mlađe kategorije kluba. Tijekom svog vremena u omladinskom pogonu Parme, Gigi je isprva igrao na nekoliko pozicija, posebice kao vezni igrač, prije nego što je prešao na poziciju vratara.

Buffon je promoviran u seniorsku momčad 1995. godine, a sa 17 godina i 295 dana debitirao je u Serie A za Parmu pod vodstvom Nevija Scale sačuvavši praznu mrežu u domaćem remiju protiv budućeg prvaka Serie A Milana.

Karijeru u Parmi okrunio je 1999. kada je osvojio Kup UEFA i talijanski kup. Sljedeće sezone kolekciji je pridodao i Superkup Italije.

U rekordnom transferu odlazi u Juventus

Nakon što se ustalio u početnoj postavi Parme, Buffon je 2001. godine osigurao rekordni transfer u Juventus. Iznos, tada nezamisliv za golmana, bio je 52 milijuna eura.

Odmah po dolasku iz prvih jedanaest Juventusa istisnuo je Edwina van der Sara i preuzeo jedinicu Stare dame. Odštetna naknada za transfer učinila je Buffona Juventusovom najskupljom kupovinom dotad. Rekord je oboren tek 2016. akvizicijom Gonzala Higuaina.

Za Staru damu skupio je 509 nastupa od 2001. do 2018. godine, a ostao je vjeran Juventusu čak i kada je izbačen u Serie B. Lista trofeja koje je osvojio s Juventusom vrlo je duga.

Deset talijanskih prvenstava, od toga čak osam zaredom, pet Kupova Italije i šest Superkupova. 2003. proglašen je i najboljim igračem Europe, a tri godine kasnije, 2006., s Italijom osvaja Svjetskom prvenstvo u dramatičnoj završnici protiv Francuske.

Video: Gianluigi Buffon Legendary Moments and Saves Impossible To Forget

Lov na Ligu prvaka ipak je završio neuspjehom

2018. godine šokirao je sve i obznanio da odlazi u Paris-Saint Germain. Potez koji su mnogi kritizirali misleći da je Gigi podlegao katarskim milijunima zapravo je bio njegov posljednji pokušaj da se dočepa najcjenjenijeg natjecanja – Lige prvaka.

Nije uspio u svojoj namjeri i u Juventus se vratio godinu kasnije, ali s osvojenim francuskim prvenstvom i kupom. U Staroj dami zadržao se još dvije godine, a potom, kada su mnogi mislili da će okončati svoju karijeru, Gigi se vratio kući u Parmu.

Pomogao je svom matičnom klubu koji je tavorio u Serie B, a sve je iznenadio kada je prošle godine odlučio produžiti ugovor na još godinu dana.

Sada je i tome došao kraj. S 975 odigranih utakmica u karijeri, u povijest odlazi kao jedan od najvećih na svojoj poziciji.

Kopirati
Drag cursor here to close