Drugo četvrtfinale

Je li moguć sraz Balea i Ronalda?

Sport / Nogomet | 01. 07. 2016. u 09:19 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinoć su Portugalci još jednom pokazali da između turnirske momčadi i odlične momčadi ne mora nužno stajati znak jednakosti. Ponovno ista utakmica kao i s Hrvatskom, borbeno i taktički, a taj plan Fernanda Santosa nije poljuljao niti rano prilmljeni pogodak (Lewandowski 2').

 Jednostavno, Portugal, kojem se nigdje ne žuri, uspio je poravnati golom Sancheza i do kraja su obje reprezentacije pristale na ziheraški scenarij. Udarac u okvir gola bio je i preko produžetaka rijedak kao otkupna cijena smilja od 6 maraka i sve se riješilo preko penala. Očekivano.

Portugalcima, rekli smo, penali nisu smetnja makar pamte neke tragične eliminacije baš preko njih, čekala se jedna greška i ona je došla preko Kube Blaszczkowskog. Rocardo Quaresma opet je bio zadužen za pogodak koji je Portugal odveo dalje – i tu zadaću ispunio je sigurno, za ukupnih 5:3 na jedanaesterce.

Naravno da je čudno što je Portugal ušao u polufinale bez ijedne pobjede, naravno da su neki ljuti jer je Portugal pravi primjer koliko „lufta“ daje sustav sa 24 reprezentacije, ali ne zaboravimo – Portugal nijednu utakmicu nije niti izgubio i svatko je mogao tako! Ali, neki nisu. Bit će bolje drugi put.

Wales – Belgija, treći čin

A protiv koga će Portugal igrati u polufinalu doznat ćemo danas u Lilleu. To je „nogometno rodno mjesto“ Edena Hazarda, neusmnjivo najveće zvijezde belgijske reprezentacije, momka koji jebio upitan za ovu utakmicu, ali će ipak zaigrati. Wales se pokazao kao turnirska momčad, borbena i s nekoliko igrača koji mogu sami riješiti utakmicu.

Recimo, Gareth Bale, kojem je dosta jedan slobodnjak ili jedan bijeg kroz obranu Belgije.Taj isti Bale je riješio njihovu utakmicu u kvalifikacijama koja se igrala u Cardiffu. Probio je obranu Belgije za minimalnih 1-0. I sada ima šansu uraditi isto, za polufinale protiv timskog kolege Ronalda. Uh, kakvi bi nslovi tada bili!

Frka u momčadi Belgije, idila kod Velšana

Kad smo već kod obrane Belgije – neće biti Vermaelena i Vertonghena, jednog zbog kartona, drugog zbog iznenadne ozljede. I eto ti ga đavle, Wilmots će morati dobro krpiti sustav. Da se pitalo Balea što bi volio – to bi svakako bila želja da ne igra Vertonghen, igrač po njegovoj strani, spreman za trku i blokiranje, a i lijevo krilo po potrebi.

Da za Belgiju bude još gore, stup obrane Walesa, uvijek vjerni Ashley Williams se vraća, iako je izgledao dovoljno ranjen u rame da ga neće biti barem dvadeset dana. No, liječnici Walesa navodno su napravili čudo i bedem u obrani Walesa je zakrpljen!

Generalno, Belgija je i dalje favorit, a na papiru utakmica bi mogla biti još opreznija nego što smo na prvu očekivali. No, baš kao i u slučaju sinoćnjeg sraza Poljske i Portugala – čudo je što jedan rani gol može napraviti. Sinoć da nije bilo gola Lewandowskog, kunem se da do 120' ne bi bilo poštenog šuta u gol. I sad ću ja tražiti razlog da ovdje ne bude neka dosada od utakmice.

Tko je više pod pritiskom?

Recimo, Chris Coleman tvrdi da njegova ekipa uživa u trenuku i da ga ne opterećuje prolazak u polufinale. Dakako, vjerujemo mu, ali samo ukoliko je uspio prvo sebe, a onda i igrače psihološki obraditi i uvjeriti ih da iznenadna šansa koja se pruža jednom u 60 godina zbilja nije nešto posebno.

Belgija ima na ramenima breme uspjeha, a stvari su se malo promijenile od njihovih duela u skupini (s Bosnom i Hercegovinom). Podsjetimo, Wales je slavio kući 1-0 (to smo rekli gore), a u Bruxellesu je bilo 0-0. To znači da iza sebe obje momčadi imaju tvrde mečeve u kojima Belgija nije uspjela postići pogodak! A u međuvremenu je Wales još uspio podići nivo igre i nivo respekta prema svom timu, a Belgija je također povratila „groove“.

A meni nešto govori da ovo ipak neće biti dosadna utakmica .Belgija bez navedenih u obrani nije mnogo jača od Walesa, a s druge strane - vrijeme je da proradi i De Bruyne. I jednima i drugima prilika za prolazak ponuđena je na pladnju. Je li vrijeme da nakon sinoćnjeg ziheraštva ovdje sve uzme onaj hrabriji? Za to navijam!

Kopirati
Drag cursor here to close