Tolerancija, pluralizam

Iz Turske pozdravili izlazak Özila iz njemačke reprezentacije

Podupiremo časno stajalište našeg brata Mesuta Özila svim srcem, napisao je na Twitteru turski ministar sporta Mehmet Kasapoglu.
Sport / Nogomet | 23. 07. 2018. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri u turskoj vladi pozdravili su odluku njemačkog nogometaša turskog podrijetla Mesuta Özila da napusti njemačku nogometnu vrstu, koju je Özil objavio u nedjelju optuživši dužnosnike i medije za rasizam nakon što se prethodno digla bura u javnosti oko njegove fotografije s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, snimljene u vrijeme Erdoganove predizborne kampanje.

"Podupiremo časno stajalište našeg brata Mesuta Özila svim srcem", napisao je na Twitteru turski ministar sporta Mehmet Kasapoglu.

Ministar pravosuđa Abdulhamit Gul napisao je pak da je "Özil postigao svoj najbolji gol protiv fašističkog virusa" napustivši njemačku nogometnu reprezentaciju, prenosi Hina.

I glasnogovornik turskog predsjednika Erdogana, Ibrahim Kalin, također je pozdravio Oezilovu objavu o napuštanju reprezentacije napisavši: Zamislite kolikom je pritisku bio izložen gospodin Oezil... Gdje su uljudnost, tolerancija, pluralizam?

Özil, nogometaš turskog podrijetla koji je niz godina igrao za njemačku reprezentaciju, objavio je u nedjelju u seriji tvitova da napušta reprezentaciju.

Optužio je Njemačku nogometnu federaciju (DFB) i njezina predsjednika Reinharda Grindela da su ga pretvorili u žrtvenog jarca zbog njemačkog ispadanja sa Svjetskog nogometnog prvenstva.

Vezni igrač londonskog Arsenala, 29-ogodišnji Özil navukao je na sebe brojne kritike u Njemačkoj slikajući se s Erdoganom, a u nekima od njih optuživalo ga se za nelojalnost Njemačkoj.

Objavljujući povlačenje iz reprezentacije Özil je kazao kako ga se nepravedno optužuje za loš učinak Njemačke na prvenstvu u Rusiji, navodeći da su mediji izvukli njegovo tursko podrijetlo te da ga je Grindel iskoristio kao žrtvenog jarca kako bi prikrio vlastitu nekompetentnost.

U očima Grindela i njegovih pristaša, ja sam Nijemac kad pobjeđujemo, ali sam imigrant kad gubimo, napisao je Özil.

Özil je za njemačku vrstu odigrao 92 utakmice i postigao 23 gola. Najveći uspjeh u dresu 'elfa' ostvario je 2014. godine na SP-u u Brazilu, gdje je Njemačka bila prva.

Kopirati
Drag cursor here to close