Svečano otvorenje ploče

Ivica Osim i službeno dobio ulicu: "Nema veće simbolike od ovoga"

"Ivica Osim je ovdje rođen, odrastao, današnjim bulevarom je išao na treninge Želje, zaigrao za taj klub, a poslije ga vodio u Europi", rekao je Bikić.
Sport / Nogomet | 16. 05. 2023. u 12:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ploča s nazivom Bulevar Ivice Osima danas je svečano otkrivena kod stadiona "Grbavica".

"Najmanje što možemo"

Ploču s imenom jednog od najvećih bh. nogometaša i nogometnih stručnjaka, popularnog "Štrausa s Grbavice", otkrili su načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, predsjednik FK Željezničar Edis Kovačević i novinar Muhamed Bikić.

Video: Otkrivena ploča s nazivom Bulevar Ivice Osima

Načelnik Tanović ističe da je otkrivanje ploče simbolično zakazano na Dan Općine Novo Sarajevo, kada se obilježava i "Pofalićka bitka", sudbonosna bitka za obranu Sarajeva i BiH.

"Mnogo je truda i inicijativa bilo potrebno kako bismo danas otkrili ovu ploču. Ovo je najmanje što u ovom trenutku možemo da uradimo za Ivicu Osima i jako smo sretni i ponosni zbog toga", rekao je Tanović.

Kovačević napominje da je ovo bitan događaj za FK Željezničar koji se želi odužiti liku i djelu svoje najveće legende.

Veliki dan 

"Ovo je veliki dan za FK Željezničar, dobili smo konačno Bulevar Ivice Osima. Nema veće simbolike od ovoga, Željezničar će se dodatnim aktivnostima i projektima odužiti liku i djelu Ivice Osima. Nećemo stati na ovome", kazao je Kovačević.

Foto: Hazim Aljović/Fena / Svečano otvoren Bulevar Ivice Osima u Sarajevu

Skupština Kantona Sarajevo prije mjesec dana je donijela odluku o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima, a inicijativu je službeno podnio FK Željezničar 17. svibnja 2022. godine, 17 dana nakon što je u Osim preminuo u austrijskom Grazu.

Novinar Muhamed Bikić napominje da je ideja pokrenuta prije sedam godina.

"Ivica Osim je ovdje rođen, odrastao, današnjim bulevarom je išao na treninge Želje, zaigrao za taj klub, a poslije ga vodio u Europi. Nema boljeg mjesta u gradu da se nazove Bulevar Ivice Osima", rekao je Bikić.

Podsjetimo, legenda FK Željezničar i bh. nogometa Ivica Osim preminuo je u Grazu 1. svibnja 2022.

Kopirati
Drag cursor here to close