Raketa pa svi ostali

Ivan Rakitić: Široka pluća Valvedeova tima

"Rakitić nije nogometaš s impozantnim tjelesnim predispozicijama, niti je on najbrži, međutim, zna se pozicionirati na terenu na takav način da može odabrati pravi trenutak u kojem će steći prednost i ukrasti loptu"
Sport / Nogomet | 06. 04. 2018. u 22:07 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako upitate slučajno odabranog, prosječnog ljubitelja nogometa tko je najbolji hrvatski nogometaš, vjerojatno će vam u Europi, ali i izvan nje najčešće kazati - Luka Modrić.

Realov veznjak vjerojatno jest jedan od najboljih Hrvata u povijesti, a u sadašnjici svakako najautoritativniji i najpriznatiji, ali jedno drugo ime među hrvatskim nogometašima u ovome je trenutku neupitni broj jedan: Ivan Rakitić.

Ne radi se samo i jedino o tome da je Raketa u svoje gotovo četiri godine osvojio puno više trofeja s Barcom, nego Modrić s Realom. Radi se, prije svega, o činjenici da je Ivan Rakitić izrastao u "pluća Valverdeova tima", kako se izrazio komentator Marce.

Ova je činjenica tim impresivnija uzme li se u obzir da je još prošle sezone Ivan Rakitić bio je u iskušenju napustiti Barcelonu, nakon što nije imao dobru godinu, ali se njegova situacija promijenila od prvog dana pod Ernestom Valverdeom.

Marca podsjeća kako je Luis Enrique najednom izgubio povjerenje koje je u prethodnom periodu poklonio Hrvatu. Što je najgore, učinio je to bez ikakvog objašnjenja. Jednostavno, od jednoga trenutka Rakitić više nije bio u prvom planu kod Enriquea.

Odmah po dolasku, novi je trener bio vrlo jasan, pokazavši da će Rakitić biti od temeljne važnosti za njegovu viziju igre. Ni jednoga trenutka nije ostavio sumnju da će Rakitić biti jedan od njegovih sigurnih startera u prvih jedanaest. Nagađalo se da će Rakitić kod Valvrdea imati još lošiji status nego kod Enriquea, ali takvi su prognostičari mogli samo i jedino izgubiti novce u kladionicama.

Statistika je precizna i neumoljiva - jedino je Lionel Messi nadmašio hrvatskog veznjaka po pitanju nastupa pod Valverdeom. Dakako, Rakitić je idealno uzvratio treneru za povjerenje koje mu je poklonio.

"On je vrlo inteligentan igrač", izraz je koji često ide uz veznjake. Ali, u Rakitićevu slučaju svi ga mogu koristiti bez bojazni da će upasti u zamku potrošene nogometne floskule.

Rakitića je tako definirao i Tente Sanchez, bivši kapetan Barcelone.

"Djeluje kao Puyol jer posjeduje ogromnu sposobnost da zna što će se dogoditi u igri", rekao je.

"Rakitić nije nogometaš s impozantnim tjelesnim predispozicijama, niti je on najbrži, međutim, zna se pozicionirati na terenu na takav način da može odabrati pravi trenutak u kojem će steći prednost i ukrasti loptu", jezgrovito je pojasnio stari nogometni lisac.

On podsjeća kako je Rakitić na mnogo načina pokazao svoju inteligenciju, a jedan od njih je i pristup svojoj ulozi u timu.

Jasno mu je da je Messi glavna zvijezda oko koje se sve vrti, a tu su još i Luis Suarez i Andres Iniesta, kao i Neymar do ove sezone.

"Ako morate istrčati deset tisuća metara za Lea, a leđa vas bole, ipak trčite", izjavio je Rakitić prilikom dolaska u Barcelonu.

"Nitko ne smije zaboraviti da je on došao iz Seville gdje je bio zvijezda tima", nastavio je Tente.

Stoga je Rakitićeva prilagodba u Barceloni manje značila osobni igrački napredak i vlastite ciljeve, a puno više biti u službi tima, što dodatno zrcali njegovu igračku i osobnu inteligenciju.

"Prilagodio se raznim pozicijama na terenu i uvijek zna što mora učiniti u svakom trenutku. Ali, ne samo to, već se od prvog mjeseca u Barceloni vrlo brzo se prilagodio stilu igre svojeg novog tima", zaključio je Tente.

To je nešto što se čini jednostavnim, ali očito nije.

Kopirati
Drag cursor here to close