Stiglo ozbiljno upozorenje!

Ivan Rakitić igra previše, potreban mu je odmor!

Sindikat je proveo istraživanje među 500 elitnih nogometaša, a među petoricom koja služe kao ogledni primjer pretjeranog igranja naveo je 31-godišnjeg veznog igrača Barcelone i Hrvatske.
Sport / Nogomet | 11. 08. 2019. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Ivan Rakitić

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić jedan je od nogometaša s prevelikim brojem odigranih utakmica, što bi se moglo odraziti na njegovo zdravlje, upozorila je Međunarodna federacija profesionalnih nogometaša FIFPro.

FIFPro, svjetski sindikat nogometaša sa sjedištem u Nizozemskoj, objavio je studiju pod nazivom „Na granici“ (At the limit) u kojoj upozorava kako klubovi pretjerano iskorištavaju igrače.

Neki od njih odigrali su gotovo 80 utakmica u sezoni, skupivši preko 100.000 kilometara putujući sa svojim klubovima i reprezentacijama. Sindikat je proveo istraživanje među 500 elitnih nogometaša, a među petoricom koja služe kao ogledni primjer pretjeranog igranja naveo je 31-godišnjeg veznog igrača Barcelone i Hrvatske.

Rakitić je prošle sezone, u razdoblju od 25. svibnja 2018. do 13. lipnja 2019., odigrao 68 utakmica. Od toga je 14 bilo s reprezentacijom s kojom je proputovao 30.000 kilometara.

Međunarodni sindikat pritom upozorava kako je Rakitić odigrao 72 posto svojih utakmica bez poštivanja odmora od pet dana među njima. Pet dana pauze između utakmica nužno je razdoblje kako bi se izbjegli zdravstveni problemi u kratkom i dugom roku.

Rakitić je, uz veznog Sergija Busquetsa, bio lani igrač s najviše nastupa za španjolskog prvaka Barcelonu i to nakon što se vratio sa Svjetskog prvenstva gdje je došao sve do finala s Hrvatskom.

Rakitić je od dolaska u Barcelonu 2014. godine konstantno standardni član udarne postave a također je i dokapetan reprezentacije Hrvatske.

„Svakim danom sve konkurentnije lige i međunarodni turniri dovode do toga da igrači imaju sve kraća razdoblja odmora“, upozorava sindikat. „U nekim slučajevima nogometaši imaju manje od dva tjedna ljetnog godišnjeg odmora. Fizičko i psihičko iscrpljivanje igrača sve je izraženije“, dodaje.

Foto: Sky Sports / Rakitić je s Hrvatskom došao do finala Svjetskog prvenstva

Na popisu igrača s najvećim brojem odigranih utakmica nalaze se i Heung-Min Son (Tottenham, Južna Koreja), Lasse Schöne (Ajax, Danska), Alisson Becker (Liverpool, Brazil) i Sadio Mané (Liverpool, Senegal).

Igrači naprosto - trebaju godišnji odmor, smisao je poruke ovog istraživanja.

Sindikat je u izvještaju „Na granici“ preporučio da bi igrači na kraju sezone trebali imati godišnji odmor od 4 tjedna, a na polusezoni (zimi) odmor od 2 tjedna. Potrebno je ograničiti broj slučajeva u kojima nogometaš igra zaredom utakmice u razdoblju manjem od pet dana. Pet dana je razdoblje koje bi trebalo proteći između dviju odigranih utakmica kako bi se izbjegle ozljede i zdravstveni problemi.

Nadalje, potrebno je razmisliti o uvođenju maksimalnog broja utakmica koje smije odigrati nogometaš u sezoni kako bi se sačuvali njegovo zdravlje i učinak. Osim toga, trebalo bi uvesti sustav rane uzbune kojom bi se nadgledalo opterećenje igrača brojem utakmica te mu se pomoglo unaprijed organiziranim planiranjem nastupa.

Foto: Sky Sport / Rakitić je jedan od najopterećenijih profesionalnih nogometaša

„Kako bi se udovoljilo zahtjevu kojeg nalaže godišnji kalendar utakmica, od igrača se učestalo traži da igraju na rubu, bez dovoljno odmora i osvježenja“, istaknuo je Theo van Seggelen, generalni tajnik FIFPro-a, piše SportKlub.

„To znači da oni ne mogu pružati maksimalan učinak, no što je još gore igrači se suočavaju s razdobljima velike mentalne i fizičke tenzije. Znanstveno istraživanje je potvrdilo da je zdravlje nogometaša najviše razine ugroženo zbog sadašnjeg zgusnutog rasporeda i broja utakmica“, upozorio je.

Van Seggelen je pozvao sve učesnike nogometnih natjecanja na zajedničko uspostavljanje mehanizma koji bi smanjio pritisak na igrače te sačuvao njihovo zdravlje, karijeru, te igru kao takvu.

Kopirati
Drag cursor here to close