Legenda Parrtizana i Saint-Étiennea

Ivan Ćurković, proslavljeni vratar, rođen je prije 80 godina

Ćurković je skupljao naslove sa "Zelenima" iz industrijskog grada Saint-Étiennea - četiri puta je postao prvak, od toga tri uzastopna, te tri puta pobjednik kupa. Bila su pritom čak dva dvostruka naslova, 1974. i 1975. godine.
Sport / Nogomet | 15. 03. 2024. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Foto: Thevintagefootballclub / Legendarni vratar Ivan Ćurković

Ivan Ćurković, jedan od najboljih čuvara mreže u nekadašnjoj Jugoslaviji, rođen je u Mostaru na današnji dan prije 80 godina, 15. ožujka 1944.

Iako Ćurković svojom visinom od 1,79 m nekima u to vrijeme možda nije izgledao kao dečko koji će postati rasni vratar, njegov sportski put dokazao je suprotno.

Karijeru je započeo u rodnom gradu, u FK Velež, gdje je sa 17 godina debitirao u prvoj ligi, a s 20 godina prešao je u FK Partizan iz Beograda.

U Partizanu je, međutim, u početku bio u sjeni Milutina Šoškića, ali je bio dio momčadi kada je klub 1965. osvojio naslov prvaka Jugoslavije i prošao u finale Kupa europskih prvaka za sezonu 1965/ 66.

Kasnije je postao i seniorski reprezentativac, iako tijekom karijere nije bio konstantno broj 1 - Enver Marić i Ognjen Petrović posebno su mu predstavljali prejaku konkurenciju.

Na Olimpijskim igrama 1964. branio je za reprezentaciju Jugoslavije koja je ispala u četvrtfinalu od DDR-a.

Za Svjetsko prvenstvo 1974. i Europsko prvenstvo 1976., Ćurković nije uzet u obzir, ali bio je uključen u tri kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 1970.

Godine 1972. dopušteno mu je da prijeđe u AS Saint-Étienne u francuskoj Diviziji 1, a tamo se razvio u vodeću figuru te vrlo mlade momčadi, kako na terenu, tako i izvan njega.

Ivan Ćurković skupljao je naslove sa "Zelenima" iz industrijskog grada Saint-Étiennea - četiri puta je postao prvak, od toga tri uzastopna, te tri puta pobjednik kupa. Bila su pritom čak dva dvostruka naslova, 1974. i 1975. godine.

Godine 1976. stigao je do finala Kupa prvaka Europe, u kojem je primio samo jedan gol (Franz Roth, 57), ali je to Bayernu, njihovom protivniku u finalnom dvoboju, bilo dovoljno za osvajanje kupa. Igralo se na Hampden Parku u Glasgowu.

Foto: Foto: Thevintagefootballclub / Ćurković iz vremena najslavnijih dana Saint-Étiennea 

Već u polufinalu je Ćurković nadmašio samoga sebe kada je protiv PSV Eindhovena (1-0, 0-0) dovodio do očaja nizozemske napadače.

Ovaj smireni, staloženi vratar smatra se jednim od najboljih, a zbog svoje sposobnosti da podrži svoje suigrače i inspirira ih, i jednim od najvažnijih u povijesti francuskog kluba.

Kontrolirao je cijeli šesnaesterac i prije svake utakmice temeljito se pripremao analizirajući kvalitete protivničkih napadača.

Nakon poraza kod SEC Bastije u trećem kolu sezone 1980/81, tada 36-godišnji Ćurković je morao svoje mjesto na golu prepustiti Jeanu Castanedu, a trener Robert Herbin ga više nije koristio u ligi.

Bio je Herbinov preferirani vratar još od 1972., a propustio je samo četiri od 304 prvenstvene utakmice u prvih osam sezona, a također je bio važna podrška ASSE-u u 33 utakmice Europskog kupa.

Nakon ponovnog osvajanja naslova 1981. i poraza u finalu kupa (u porazu 1-2 od Bastije, Ćurković je bio samo na klupi), završio je profesionalnu karijeru i napustio Saint-Étienne.

Ukupno je u prvim ligama Jugoslavije i Francuske upisao 591 nastup.

Nakon igračke karijere, ostao je nogometu na različitim dužnostima.

Godine 1982. Ivan Ćurković je kao dio francuskog izborničkog stožera sudjelovao na Svjetskom prvenstvu. Tada mu je francuski izbornik Michel Hidalgo povjerio zadatak trenera vratara Baratellija, Castanede i Ettorija.

Godine 2001. kratko je radio kao privremeni izbornik reprezentacije Srbije i Crne Gore.

Ćurković je 15 godina bio predsjednik beogradskog Partizana, član Nacionalnog olimpijskog odbora Srbije i tehničkog odbora FIFA-e.

Uz niz drugih, dijelom i počasnih dužnosti (počasni je konzul Šejsela), vitez je Legije časti od listopada 2005. godine. 

Video: Curkovic : Ivan Ier, Roi de Sainté - 1972-1980
Kopirati
Drag cursor here to close