Gotovo je!

Italija nakon epske borbe i lutrije penala uzela Euro 2020!

Italija je novi prvak Europe nakon što je u finalu poslije lutrije penala s 4:3 (1:1) pobijedila Englesku na Wembleyju.
Sport / Nogomet | 12. 07. 2021. u 00:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Italija je novi prvak Europe! Azzurri su potukli Engleze na njihovome Wembleyju.

Talijanima je ovo drugi europski naslov, nakon što su prvi osvojili 1968. u Rimu, gdje su u finalu pobijedili reprezentaciju Jugoslavije (2:0) tek u drugoj, ponovljenoj finalnoj utakmici, nakon što je prva završila 1:1.

Poslije su doživjeli dva poraza u finalima: 2000. su ih svladali Francuzi zlatnim golom (2:1), a 2012. su bolji od njih bili Španjolci (0:4).

Englezi nisu uspjeli ostvariti željeni trijumf na domaćem terenu, na kojem su 1966. osvojili naslov svjetskih prvaka, pobijedivši u finalu Njemačku (4:2) u produžetku. Bilo je ovo njihovo prvo finale na europskim prvenstvima i prvo na velikim natjecanjima nakon SP-a 1966.

Engleska je na Wembleyju povela već nakon jedne minute i 56 sekundi igre, a strijelac je bio lijevi bočni igrač Luke Shaw koji je gol postigao poluvolejem na ubačaj Kierana Trippiera.

To je najbrži pogodak u finalima europskih prvenstava i ukupno četvrti najbrži u povijesti EURA.

Bio je to jedini udarac Engleza u prvom poluvremenu, dok su Talijani imali šest udaraca, ali nijednom nisu ozbiljnije ugrozili engleskog vratara Jordana Pickfoda.

Težnje Talijana da postignu izjednačujući pogodak materijalizirane su u 67. minuti, kad je Pickford obranio Verrattijev udarac glavom, ali je na odbijenu loptu prvi stigao stoper Leonardo Bonucci i iz neposredne blizine poslao loptu u mrežu.

Kako pogodaka više nije bilo utakmica je otišla u produžetak. Po sedmi put u povijesti europskih prvenstava pobjednik nije odlučen u osnovnih 90 minuta.

Mreže su ostale mirovati i u dodatnih 30 minuta te je po drugi put u povijesti odluka o europskom prvaku pala izvođenjem jedanaesteraca.

Prvu seriju otvorio je Berardi koji je svladao Pickforda, a Donnarumma nije uspio zaustaviti Kaneov udarac. U drugoj seriji je Pickford obranio udarac Belottiju, a Maguire je donio prednost Englezima. Bonucci je izjednačio na 2-2, a Rashford je pogodio vratnicu.

Talijanima je ponovno prednost donio Bernardeschi, a Donnarumma je obranio udarac Sancha. Jorginho je mogao donijeti naslov Italiji, ali je Pickford obranio njegov udarac. No, Donnarumma je obranio i udarac Sake te donio trofej Italiji.

Gianluigi Donnarumma proglašen je za najboljeg igrača Eura 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close