Rame uz rame s velikanima

Irfan Peljto - sudac koji se izdigao iznad sivila bh. nogometa

Peljtina sudijska priča počinje 2008. godine kada se prestao baviti aktivnim igranjem nogometa.
Sport / Nogomet | 24. 08. 2019. u 10:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 U današnjem sivilu bh. sporta rijetki uspijevaju ostvariti značajniji uspjeh i osvjetlati obraz Bosni i Hercegovini na međunarodnom planu, ali jedan sportski radnik na dobrom je putu da dostigne sami vrh međunarodnog nogometa.

Međutim, nije riječ o nogometašu, već o sucu Irfanu Peljti, 35-godišnjem Sarajliji koji je od tužne realnosti Premijer lige Bosne i Hercegovine, velikim trudom i zalaganjem došao do statusa jednog od najperspektivnijih UEFA sudaca.

Peljtina sudijska priča počinje 2008. godine kada se prestao baviti aktivnim igranjem nogometa. Tada je upitao oca Mesuda, koji je svojevremeno bio najbolji nogometni sudac BiH, ima li i on ono što treba kako bi se počeo baviti tim poslom. Mesud ga tada odvodi na atletski poligon i daje mu prvi od bezbroj savjeta koji su oblikovali karijeru mladog suca.

''Rekao mi je da mi može pomoći sa savjetima, ali da ne može trčati za mene. Morao sam istrčati sedam krugova za 12 minuta da bih dobio njegovo povjerenje. Od tada mi daje savjete, ali uvijek je bio i moj najveći kritičar, ali i čovjek na kojeg se uvijek mogu pouzdati i dobiti savjet kada mi treba'', rekao je Peljto u razgovoru za Fenu.

Peljto se maksimalno posvetio ovom poslu, a 2012. godine prošao je kroz program Nogometnog saveza BiH za mlade i talentirane suce i nedugo poslije toga počeo suditi Premijer ligu BiH. Zanimljivo, njegov prvi premijerligaški meč između Zrinjskog i Rudara iz Prijedora je prekinut zbog nevremena u Mostaru, što mu je teško palo kao mladom sucu koji je želio na terenu pokazati šta zna.

 Mjesto za međunarodnog suca

Utakmice domaćeg prvenstva donijele su mu bogato iskustvo, a par godina kasnije otvorena su dva mjesta za međunarodne suce. Peljto je znao iskoristiti priliku, jer je godinu dana prije završio UEFA-in bazični program za talentirane suce Europe.

''Imali smo šest mjeseci prededukacije, koji su bili uvjet za postajanje međunarodnog suca. Radilo se o treninzima, načinu ishrane, upoznavanjima s pravilima, engleskim jezikom, utakmicama na nižim razinama. Nas trojica iz BiH smo uspjeli završiti taj program, a godinu dana kasnije Savez me predlaže za internacionalca. Krenuo sam iz UEFA treće kategorije koja donosi utakmice nižeg ranga, ali u tim trenutcima UEFA vas pokušava usmjeriti i pokazati vam šta želi od vas u budućnosti'', ističe Peljto.

 U tom razdoblju je mnogo ulagao u sebe, radio s privatnim trenerima, gledao starije kolege i slušao njihove savjete, a sve se isplatilo 2017. godine kada je promoviran u prvu sudačku kategoriju Europske nogometne federacije. Tada počinje novo poglavlje u Peljtinoj sudskoj karijeri i primicanje elitnom rangu, gdje se nalaze samo najbolji od najboljih.

 ''Tada je počela ozbiljnija priča. Sudio sam utakmice U-21 kategorije, pretkola Europske lige, a delegiran sam i za utakmicu trećeg pretkola Lige prvaka između Kukešija i Šerifa iz Traspola. To je do sada bila i najteža utakmica u mojoj karijeri. Ulog je bio ogroman, rezultat neizvjestan jer se radilo o revanšu. Ja sam na tom meču dosudio kazneni udarac koji nitko drugi nije vidio, ali poslije je peta kamera pokazala da sam bio u pravu, jer je jedan od igrača gotovo neprimjetno igrao rukom. Dosudio sam i crveni karton, a UEFA je tu vidjela da imam dozu hrabrosti koja je potrebna za ovakve mečeve'', naglašava najbolji bh. sudija.

 Prvi iz BiH

 Peljto je sudio kvalifikacijsku utakmicu za EURO 2020 (Belgija-Kazahstan), a ovog ljeta pripala mu je čast da postane prvi sudac iz BiH koji je sudio finale jednog velikog natjecanja, odnosno europskog U-19 prvenstva u Armeniji, gdje su se sastale reprezentacije Portugala i Španjolske. Upravo je ta utakmica predstavljala njegovu "odskočnu dasku" i pokazala je čelnicima UEFA-e da je sposoban držati pod kontrolom mečeve visokog intenziteta i da je kalibar za prvu kategoriju.

 ''Kada kažete da su to 19-godišnji igrači, neko će reći da to nije velika stvar. Takve utakmice su teške za suditi, jer su ti igrači mladi i nepredvidivi, pa se često događaju situacije koje nisu česta pojava u seniorskoj konkurenciji. Portugal i Španjolska su susjedne zemlje, među njima uvijek vlada vruća krv, tako da to uopće nije lako odraditi. Srećom, držao sam stvari pod kontrolom, dobio visoku ocjenu i priliku da nastavim suditi na visokoj razini. Drago mi je što sam postao i veleposlanik naše zemlje i saveza, a nakon tog finala sam promoviran u prvu kategoriju'', objasnio je sudija.

 Iako je rođeni Sarajlija, najboljem bh. sucu pripada čast da sudi gotovo svaki gradski derbi između Željezničara i Sarajeva. Ističe da je to izuzetno teška utakmica za suca koji živi u glavnom gradu BiH, ali da uživa u dijeljenju pravde na utakmicama ljutih gradskih rivala, pogotovo jer taj meč donosi atmosferu koja se može naći još samo na najvrućim svjetskim stadionima.

 ''Mislim da sam postavio rekord, jer sam u protekle tri godine kao prvi sudac odradio pet derbija Sarajevo – Željo. Taj meč je izuzetno težak za odraditi, pogotovo meni koji živim u Sarajevu. Grad je posebno podijeljen kada igraju ova dva kluba. Sarajlije mnogo vole te klubove, znači im pobjeda protiv gradskog rivala i pritisak koji akteri utakmice osjećaju je ogroman. Ipak, atmosferu i navijački huk koji doživim kada izađem na teren ne bih dao ni za šta'', dodao je.

Rame uz rame uz velikane

Peljto danas sjedi rame uz rame i ravnopravno komentirajući situacije na nogometnim terenima sa poznatim sudskim velikanima kao što su Turčin Džunejt Čakir ili Slovenac Damir Skomina. Za ulazak u elitnu kategoriju potrebno mu je još iskustva i poznavanje rada s tehnologijom VAR, što bh. sucima predstavlja problem, jer VAR u bh. natjecateljima nije implementiran.

 Zbog toga je ovaj bh. sudac trenutno ograničen na utakmice Europske lige i turnire mlađih kategorija. Međutim, Peljto taj hendikep nastoji prevladati kroz niz seminara i edukacija o VAR-u, nakon čega će mu širom biti otvorena vrata elitne kategorije i suđenja najvišeg ranga međunarodnog nogometa.

Očekuje da će u idućem razdoblju suditi playofff Europske lige, kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a zatim i nekoliko mečeva skupne faze Europske lige. Kada završi edukaciju o VAR-u,  gotovo sigurno ćemo našeg najboljeg suca gledati kako dijeli pravdu na utakmicama Lige prvaka.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close