Frenetično navijanje

Iran dopustio ženama da na stadionima prate kvalifikacije za Svjetski kup

Ženama je u Iranu ulaz na stadione zabranjen još od 1981., nedugo nakon Islamske revolucije 1979.
Sport / Nogomet | 25. 08. 2019. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ženama će u Iranu prvi put nakon 40 godina biti dopušteno da prisustvuju kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo, izjavio je u nedjelju dužnosnik ministarstva za sport.

"Žene će 10. listopada moći doći na kvalifikacijsku utakmicu protiv Kambodže na stadionu Asadi", rekao je za državnu novinsku agenciju Irnu zamjenik ministra sporta Džamšid Tagizadeheh.

Dodao je da su za to ispunjeni "uvjeti" i da će Iran na taj način pokazati svijetu kako žene u toj zemlji nisu diskriminirane.

Ženama je u Iranu ulaz na stadione zabranjen još od 1981., nedugo nakon Islamske revolucije 1979.

Tada su ultrakonzervativni klerici to opravdavali tvrdnjom da one ne bi smjele biti izložene frenetičnom navijanju muških navijača niti njihovim 'neukusnim' komentarima.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nedavno je pozvao Iran da dopusti ženama dolazak na stadione za vrijeme kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. I Irak, Bahrein i Hong Kong su također u skupini koja igra kvalifikacijske utakmice za Azijski kup 2023. godine. Infantino je Iranskome nogometnom savezu dao rok do 15. srpnja da ukine zabranu kako bi žene mogle pratiti kvalifikacijske utakmice za prvenstvo u Kataru 2022.

"To dugujemo ženama širom svijeta, ali istodobno je naša odgovornost da to i učinimp u skladu s temeljim načelima utvrđenim statutom FIFA-e", istaknuo je Infantino u pismu iranskome nogometnom savezu u srpnju (FFRI).

Postoji mogućnost da FIFA sankcionira FFIRI ako žene ostanu isključene iz ovih sportskih događaja. Suspenzija bi značila da Iran možda neće moći sudjelovati na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. godine.

Prošle je godine ženama bilo dopušteno da prisustvuju utakmicama azijskog finala Lige prvaka u Iranu, ali nisu mogle doći na međunarodnu prijateljsku utakmicu protiv Sirije, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close