Što kažete na ideju?

Infantino najavio: Započinje nova era u nogometu

''Unatoč strahovima od iscrpljenosti igrača i masovnih ozljeda u Kataru, nogomet je pružio uvjerljiv spektakl'', tvrdi Infantino.
Sport / Nogomet | 20. 12. 2022. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo dva dana nakon završetka Svjetskog prvenstva u Katru engleski Daily Mail donosi ekskluzivnu vijest: predsjednik FIFA-e Gianni Infantino ima ideju da se Mundijal ubuduće održava svake – tri godine!

Skraćeni ciklus između dva završna turnira Svjetskog prvenstva samo je dio dugoročnog plana u revoluciji nogometnog sporta, koju Infantino priprema sa svojim suradnicima. Čelnike FIFA-e očigledno je ohrabrio komercijalni i sportski uspjeh turnira u Kataru. Najava održavanja proširenog klupskog Prvenstvo svijeta 2025. samo je početak velikih ambicija Infantina, kojom po njegovim zamislima, započinje – nova era nogometnog sporta. Valja međutim primijetiti da predsjednik FIFA-e za "početak revolucije" nije uspio pridobiti saveznike, odnosno osigurati potporu igrača, klubova i međunarodnih konfederacija.

Na ideju o revolucionarnim promjenama nogometnog sporta utjecala su dva čimbenika: Infantino je uvjerenja kako se održavanje završnog turnira usred sezone (odnosno tijekom zimskog razdoblja) pokazalo efikasnim, jer nogometni sport nastavlja rasti na globalnoj razini. On to naziva – preokretom u razmišljanju, prenose Sportske novosti.

''Unatoč strahovima od iscrpljenosti igrača i masovnih ozljeda u Kataru, nogomet je pružio uvjerljiv spektakl'', tvrdi Infantino. A detalj koji je dodatno učvrstio njegove stavove, financijske je naravi. Turnir je generirao rekordne prihode od 6,2 milijarde funti (odnosno 7,13 milijardi eura), što predstavlja povećanje od 840 milijuna funti (966 milijuna eura) u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Infantinova zamisao uspostavljanja novog turnirskog ciklusa, u kojemu bi se Svjetsko prvenstvo održavalo svake tri godine utjecalo bi na revidiranje sustava svih kontinentalnih natjecanja. Biti će stoga zanimljivo vidjeti kako će reagirati UEFA, najmoćnija kontinentalna federacija (s Ligom prvaka kao najprofitabilnijim sportskim proizvodom na svijetu).

No, već prve reakcije na FIFA-ine planove sugeriraju kako će biti žestokog "mačevanja" oko provedbe ideje o trogodišnjem ciklusu. Razgovori dionika o međunarodnom kalendaru u razdoblju od 2024. do 2030. praktički su blizu dogovora. To bi imalo za konkretnu posljedicu da nikakva ideja predsjednika FIFA-e i njegovih istomišljenika ne bi mogla biti realizirana prije 2030. A kako će tada (nogometni) svijet izgledati, danas je doista teško predvidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close