BLM kampanja

Hrvati odbili klečati uoči utakmice s Belgijom

Klečanje je pokrenuo Colin Kaepernick još 2016., dok je igrao za San Francisco 49erse. Odabrao je to tijekom intoniranja himne i izazvao lavinu reakcija. To ga je koštalo karijere, morao ju je te 2016. završiti i izjavio je da ne žali zbog toga.
Sport / Nogomet | 07. 06. 2021. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je odigrala jučer svoju posljednju provjeru uoči starta Europskog prvenstva, ali poraz od 1:0 nije jedina stvar koja će se pamtiti s te utakmice. Naime, Hrvati su odbili klečati uoči starta utakmice.

Kako pišu neki hrvatski portali, kamera je prikazivala samo belgijske nogometaše, ali u jednom trenutku se jasno pokazalo da nitko od Hrvata nije se priključio globalnoj podršci, pokretu Black Lives Matter.

Međutim, postoji veliki broj protivnika političkih poruka na sportskim natjecanjima, a i same Uefa i Fifa ponekad oštro kažnjavaju one koji iskoriste travnjak za slanje političkih poruka.

Činjenica je da obje su organizacije žestoke u borbi protiv diskriminacije i rasizma, na što se klečanjem upozorava, tako da se ovakvi počeci utakmica uklapaju u kampanje krovnih nogometnih asocijacija.

Ipak, upitno je radi li se odvdje o kampanji Black Lives Matter (BLM - Životi crnaca su bitni), pokretu iz Sjedinjenih Američkih Država.

Najprije, klečanje je pokrenuo Colin Kaepernick još 2016., dok je igrao za San Francisco 49erse. Odabrao je to tijekom intoniranja himne i izazvao lavinu reakcija. To ga je koštalo karijere, morao ju je te 2016. završiti i izjavio je da ne žali zbog toga.

Realno gledano, on je napravio ono što osobno smatra bitnim, nije izrazio nepoštovanje prema zastavi ili rodnoj mu domovini, samo je izrazio neslaganje s tretmanom nekih od građana te zemlje. Nitko zbog takvog poteza ne bi trebao osjetiti ugroženost, posebno ako ne čini ništa nažao drugima.

Kasnije se klečanje "proširilo" i preuzelo od strane BLM-a jer u praksi su se nepravde nastavile događati i nezadovoljstvo je kulminiralo ubojstvom Georgea Floyda.

Neke reprezentacije, primjerice Engleska, kleknu uvijek prije početka utakmice i radit će to i dalje.

"Klečat ćemo prije svake utakmice. Igrači, kao i svaka osoba, imaju pravo upozoriti na nepravdu. A mnogi od njih u mojoj momčadi su je doživjeli, samo zato što su "krive" boje kože ili vjere", izjavio je engleski izbornik Gareth Southgate.

Engleska i Hrvatska za nekoliko dana igraju utakmicu u okviru skupine D na Euru. Englezi će zasigurno, kao i Belgija u nedjelju, klečati, a Hrvati vjerojatno neće. Komentari u medijima nakon toga bili bi više nego zajamčeni.

Kopirati
Drag cursor here to close