Muke po Barci

Hoće li katalonski velikan morati rasprodavati nogometaše?

Barçi sljedećeg ljeta ponovno prijeti dilema oko sastava. Naime, financijska gornja granica kada je riječ o plaćama od će ljeta biti oko 204 milijuna eura. Trenutno je ta vrijednost nešto ispod 270 milijuna eura.
Sport / Nogomet | 21. 02. 2024. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnji limit potrošnje klubova u Španjolskoj dodatno će se smanjiti, objavila je španjolska liga u utorak.

Tako će Barcina financijska gornja granica kada je riječ o plaćama od ljeta biti oko 204 milijuna eura. Trenutno je ta vrijednost nešto ispod 270 milijuna eura.

Za trećeplasiranu momčad španjolske lige ovo bit će ogroman zadatak, s obzirom da je ekipa puna skupih nogometaša. Prema "ESPN-u", trenutni troškovi Barcelonine momčadi iznose više od 400 milijuna eura. Vrlo je moguće da će klub biti prisiljen prodati neke vrhunske igrače.

Prije tekuće sezone, limit novca za plaće u Barçi je smanjen s nevjerojatnih 649 milijuna eura na aktualnih 270 milijuna eura.

Klub pod vodstvom predsjednika Joana Laporte (61) mogao je preživjeti radikalne financijske rezove uz stroga ograničenja. Primjerice, Katalonci smiju trošiti samo određeni postotak od ušteđevine na plaći ili zarade od transfera.

Katalonski velikan već nekoliko godina se suočava s ogromnim financijskim poteškoćama.

S jedne strane, Barcelonin prihod od ulaznica značajno je opao. Zbog renoviranja Camp Noua (99.354 mjesta), klub ove sezone igra na gradskom Olimpijskom stadionu (49.472 mjesta), a utakmice u privremenoj destinaciji rijetko su rasprodane.

S druge strane, smanjuje se i finacijska imovina kluba, kao i mogućnosti dodatne zarade na vrijednosti brenda samog kluba.

Dijelovi "Barça Studiosa", odjela za audiovizualne sadržaje na različitim platformama, prodani su njemačkoj investicijskoj tvrtki "Libero". No, Barça očito nikada nije primila isplatu od 40 milijuna eura. Zbog čega FC Barcelona sada tuži "Libero".

Jedno je jasno: Barçi sljedećeg ljeta ponovno prijeti dilema oko sastava. Igrači poput Vitora Roquea (18) ili Iniga Martineza (32) registrirani su samo do kraja sezone i također bi se morali registrirati pod određenim financijskim ograničenjem za novu sezonu.

Sve u svemu, vrlo je vjerojatno da će se Katalonci suočiti sa sljedećim rasprodajama igrača... 

     
       Tablice omogućuje Sofascore     
Kopirati
Drag cursor here to close