Zlatna rezerva vol. 41

Hoće li i u četvrtfinalu gubit' favoriti?

Ulazak među četiri najbolja prag je ulaska u nogometnu besmrtnost, a ljudski karakter je takav da što se besmrtnosti tiče ne pita za cijenu!
Sport / Nogomet | 05. 07. 2018. u 15:30 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakve su zbilja šanse da polufinalni parovi budu Urugvaj – Belgija i Švedska – Rusija? Veće nego li se misli!

U sva četiri meča četvrtfinala šanse za prolazak skoro da su podjednake svakoj reprezentaciji. To znači da će odlučivati detalji, male greške i velika muda. Ili velike greške i mala muda, svejedno.

Kad si već u četvrtfinalu bila bi prava šteta ne ugrabiti priliku i osigurati si i polufinale, koje nosi sigurno još jednu utakmicu – barem onu za treće mjesto. Svjetsko prvenstvo apsolutno je globalni događaj i doživljaj i zemlje koje se nađu među četiri najbolje ne samo da postaju nogometno prepoznatljivije na svakom pedlju zemaljske kugle, nego i sama država iz koje potječe reprezentacija polufinalist dobiva na cool elementu.

Hrvatska, recimo, kao najmanja zemlja četvrtfinalistica svakako može puno dobiti prolaskom njezine repke u superzavršnicu. No, krenimo redom, evo našeg prijedloga za promatranje utakmica…

Urugvaj – Francuska (Nizhny Novgorod, petak 16:00)

Na Hrvatima dragom stadionu Urugvajci će pokušati svojim stilom igre razbiti svaki francuski pokušaj da ih unište poput Argentine. I nisu uopće male šanse da će u tome uspjeti, jer Urugvaj na ovom turniru u odnosu na njihove južnoameričke susjede djeluje kao prava turnirska momčad, čvrsta posebno u obrani. Očekujemo pristup igri sa oznakom „approved by Diego Simeone“, što znači da neće Mbappe imati onoliko šanse bježati bilo kome.

Argentina je stajala previsoko i markiranje je rađeno na momente amaterski, a Urugvaj bi trebao biti sasvim druga priča. Francuska ima laku konjicu i na papiru se doima kao reprezentacija sa većim šansama za prolaz, ali previše puta su u zadnje vrijeme pokazivali sve mane protiv dobro postavljene i dobro organizirane aktivne obrane protivnika, tako da nemojmo isključiti izrazito neinventivan francuski napad. Je li moguć prolaz Urugvaja? Da, ali je još više moguća utakmica sa produžecima.

Znači, tvrdo. S tim da bi eventualno neigranje Cavanija bio žestoki udarac za taktičku postavku Urugvaja, jer on i Suarez uvijek na sebe privlače četvoricu suparničkih igrača, pa se osam drugih Urugvajaca lakše nosi sa šestoricom preostalih. No, i dalje Urugvaj ima realne šanse preskočiti Francusku, na kojoj je sada pritisak.

Brazil – Belgija (Kazan, petak 20:00)

Malo kome ovaj susret nije finale prije finala. Brazil je, nakon ispadanja drugih favorita, ostao kao najveći favorit za osvajanje SP-a, ali je zapeo s teže strane ždrijeba. Tu ga čeka drugi veliki favorit, reprezentacija koja ima talenta i više nego li ga ima Brazil, ali još uvijek čeka veliku potvrdu za to.

Belgija je opasno visila protiv Japana, pokazali su ogromne probleme u obrani, a po tko zna koji put pokazuje se da je roviti Kompany mač sa dvije oštrice. I napad se razbijao o hridi brze japanske obrambene transformacije, ali je opet plan B odlučio utakmicu.

Naime, Španjolac Martinez na klupi Crvenih đavola shvatio je da mora inzistirati na onome gdje ima prednost – u visini igrača! Gdje mu je prednost protiv Brazila?

Nema prednosti, ali nema ni izrazite mane, jednako se i obrana Brazila zna zaigrati, a sredina je jednako jaka kod oba tima. Uostalom, Neymar, Willian, Jesus s jedne, a De Bruyne, Hazard i Lukaku s druge strane, koju bi ste trojku zbilja odabrali kao bolju?

Brazil je do sada igrao koliko je bilo potrebno, ali smo dojma da su u utakmicama sa Švicarskom, Kostarikom, čak djelomično i sa Srbijom, kao i u prvom poluvremenu protiv Meksika pokazali da imaju mnogo nesavršenosti i da bi mogli imati problema u ovoj utakmici.

Ali, samo ako Belgija konačno odigra utakmicu generacije, a ne neko sagorijevanje pod velikim očekivanjima.

Švedska – Engleska (Samara, subota 16:00)

Englezi su u ekstazi, konačno su prošli na penale, ali pitanje je koliko to uspijeva skriti velike probleme koje iskazuje Southgateova selekcija. Čak i nekompletna Kolumbija, bez glavne violine, Jamesa Rodrigueza, umalo ih nije izbacila, s tim da su Englezi na momente igrali onu svoju staru nepovezanu i dekoncentriranu igru u kojoj sliče kao da se prvi put vide na terenu.

Činjenica je da nisu ispraćeni kao favoriti sa fanfarama i porukom da nogomet opet vrate kući, ali su se nakon Kolumbije opet podigli tako visoko da sve više stvari govori da bi mogli biti grubo prizemljeni.

Švedska? Kutarisali su se Zlatana i sada su reprezentacija 11 jednakih, borbenih i inteligentnih, ako već ne ekstrakvalitetnih igrača. No, u jedinstvu je snaga, zar ne? Švicarce su učinili neprepoznatljivima, napade im učinili jalovima i već nakon Forsbergovog šuta za 1:0 bilo je jasno da samo čudo može Švede izbaciti iz četvrtfinala.

Mogu li isto tako neutralizirati Englesku? Zašto da ne, Englezima Švedi tradicionalno ne leže, s njima im je uvijek gutavo, a u zadnjoj prijateljskoj Švedi su ih svladali 4:2 (sjećate li se famoznih Zlatanovih škarica?).

Englezi su slavili na EP-u u Ukrajini 2012., bilo je 3:2, ali svaka utakmica ova dva rivala bila je „u egal“. Tome u prilog govori i činjenica da Englezi imaju devet pobjeda, a Šveđani osam u njihovim međusobnim duelima.

Rusija – Hrvatska (Soči, subota 20:00)

OK, svi znamo da je Hrvatska kvalitetnija, ali postoje li realne šanse da Rusi odu dalje? Hrvatska je galvanizirana, ekipa je složna, ali poznavajući Vatrene, doduše ne pod Dalićem, nevjerojatno su talentirani za odigrati neinventivnu utakmicu.

Sjetimo se poraza na Islandu ili onog kiksa sa Fincima, a poraz od Turaka da ne spominjemo. Sve su to isti igrači, sve to nije bilo davno. Pritisak će, ne sumnjamo, biti velik, Rusima su apetiti porasli, najednom vjeruju da mogu proći dalje, zaboravljajući pritom da je Španjolska sama sebe nokautirala beskrajnim dodavanjima bez ikakve ideje za napad, a da su penali ionako lutrija.

Vjerujemo da će Rusi dati sve od sebe, da će letjeti terenom, a teoretičari zavjere među vama možda će dodati i neke druge fazone koji bi ih mogli učiniti letećima. Ništa nije isključeno u toj konstelaciji stvari, pa niti ono da će se igrati „zbog viših ciljeva“.

Rekli smo, ulazak među četiri najbolja prag je ulaska u nogometnu besmrtnost, a ljudski karakter je takav da što se besmrtnosti tiče ne pita za cijenu!

Kopirati
Drag cursor here to close