BBB

Hoće li Hrvatska izručiti uhićene navijače?

Ako se protive izručenju, cijela pravna procedura mogla bi potrajati i koji mjesec.
Sport / Nogomet | 26. 09. 2023. u 11:16 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska će teško izbjeći izručenje navijača Grčkoj, piše u utorak Večernji list, navodeći da desetoricu BBB-a traže zbog paleža, eksplozija, teških ozljeda i drugih teških kaznenih djela.

Udruživanje u zločinačku grupu u sklopu koje su počinjena kaznena djela. Palež. Općeopasna radnja. Sudjelovanje u tučnjavi. Nanošenje teške ozljede. Eksplozije u blizini sportskih objekata. Izrada eksplozivnih sredstava... Sve navedeno su kaznena djela, koja su navedena u grčkim europskim uhidbenim nalozima (EUN), njih 10, koji su stigli u Hrvatsku te kojima grčko pravosuđe traži da im Hrvatska izruči 10 huligana koji su, smatraju oni, sudjelovali u navijačkim neredima, u kojima je početkom kolovoza ubijen Michalis Katsouris (29), navijač grčkog AEK-a.

Od tih 10 naloga, prema za sada dostupnim informacijama, realizirana su četiri: za dvojicu pripadnika BBB-a koje Grčka sumnjiči za sve navedeno u EUN-u tužiteljstvo nije tražilo određivanje istražnog zatvora, već im je odredilo mjere opreza. Te mjere opreza uključuju redovito javljanje policiji, a oduzete su im i putne i osobne isprave. Što se tiče preostale dvojice huligana, 27-godišnjak je pritvoren odlukom Županijskog suda u Velikoj Gorici, a 29-godišnjak odlukom Županijskog suda u Zagrebu. Obojica su otprije poznata i policiji i pravosuđu te imaju podeblje dosjee.

Što se tiče preostalih šest EUN-a, policija je obavezna postupiti po njima, a kada osobe za kojima se traga budu nađene, procedura će biti ista: bit će dovedene na ispitivanje na kojem će kazati protive li se ili ne protive izručenju, nakon čega će se odlučiti hoće li im do odluke suda o predaji Grčkoj biti određene mjere opreza ili istražni zatvor.

Ako se protive izručenju, cijela pravna procedura mogla bi potrajati i koji mjesec. Inače, EUN je zamišljen kao alat kojim bi se trebala poboljšati međunarodna suradnja te kako bi se izbjeglo da netko tko počini neko kazneno djelo u jednoj državi, izbjegne procesuiranje bijegom u neku drugu ili matičnu državu, piše Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close