Presedan

HNS mora platiti Indexu 120 tisuća kuna i ukinuti zabrane novinarima Indexa

Riječ je o presedanskoj presudi koja je važna za novinarsku struku, kao i za cjelokupni hrvatski sport, jer proizlazi da je Savez protivno zakonu, proglasio svoje press konferencije privatnim događajem te spriječio novinare u postavljanju pitanja.
Sport / Nogomet | 11. 12. 2018. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski nogometni savez protuzakonito djeluje kao privatna organizacija te dulje od tri godine protuzakonito novinarima i fotoreporterima Indexa brani pristup utakmicama hrvatske reprezentacije i press konferencijama Saveza, a uz to ne odgovara na njihove upite o poslovanju HNS-a, i to sve zbog kritičkog pisanja i izvještavanja o radu čelništva HNS-a i malverzacijama u hrvatskom nogometu.

Presudio je tako u prvostupanjskoj presudi Općinski građanski sud u Zagrebu, u tužbu koju su novinari Indexa podnijeli protiv HNS-a nakon što su bili onemogućeni u obavljanju svog posla te im je bilo uskraćeno pravo na pristup informacijama i utakmicama Hrvatske jer su istraživali poslove Zdravka Mamića i Davora Šukera.

Kritičko izvještavanje Indexa o aferama čelnih ljudi hrvatskog nogometa HNS je okarakterizirao kao "pozivanje na neprijateljstvo" te "nanošenje štete interesima Hrvatske" te je svim novinarima Indexa zabranio ulaz na utakmice reprezentacije, službene i prijateljske, kod kuće i na velikim natjecanjima. Novinari Indexa nisu se mogli akreditirati za europsko i svjetsko nogometno prvenstvo jer taj postupak nije moguć bez dopuštenja HNS-a.

Sutkinja Blaženka Butigan Matić u prvostupanjskoj presudi 23. studenoga 2018. godine naložila je HNS-u da u roku od 15 dana novinarima Indexa vrati akreditacije, odnosno omogući prisustvovanje konferencijama za medije, primanje priopćenja za medije i sudjelovanje na svim događanjima HNS-a koja su otvorena za javnost i novinare, pod jednakim uvjetima.

Također, HNS mora isplatiti tužiteljima Dei Redžić, Ivanu Gojčeti, Zvonimiru Alaču, Arminu Hasanbegoviću, Dariju Dalmaciji, Saši Čobanovu te Index promociji neimovinsku štetu zbog povrede prava osobnosti, u ukupnom iznosu od 120 tisuća kuna, kao i isplatu troška parničkog postupka u iznosu od 66.381,25 kuna.

Kopirati
Drag cursor here to close