Kapetan Slovačke

Hamšik: Bilo bi nevjerojatno pobijediti svjetske doprvake

"Nadam se kako ćemo osvojiti tri boda. Bilo bi nevjerojatno pobijediti svjetske doprvake," kazao je kapetan slovačke vrste Marek Hamšik za slovačke medije.
Sport / Nogomet | 05. 09. 2019. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovačka nogometna reprezentacija do sada je samo dva puta sudjelovala na velikim međunarodnim natjecanjima.

Slovaci su 2010. nastupili na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, jedinom World Cupu na kojem nije bilo Hrvatske, te na europskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine.

Na oba natjecanja su prošli skupinu, međutim zapeli su već u osmini finala. Stoga niti ne čudi veliki motiv Slovaka u kvalifikacijama za EURO 2020.

"Nadam se kako ćemo osvojiti tri boda. Bilo bi nevjerojatno pobijediti svjetske doprvake," kazao je kapetan slovačke vrste Marek Hamšik za slovačke medije, javlja Hina.

"Igramo kod kuće i znamo što želimo. Vjerujem kako će pomoći i pun stadion u Trnavi," dodao je veznjak kineskog Dalian Yifanga.

Hamšik, koji je 12 godina proveo u Napoliju, prije nego što je u veljači preselio u Kinu, naglasio je kako je usporedba između slovačke i hrvatske reprezentacije nepotrebna.

"Oni su svjetski doprvaci s brojnim zvijezdama u momčadi. Hrvatska dolazi u Slovačku po tri boda. Nakon što su posrnuli u Mađarskoj ne mogu si dopustiti novi poraz. Međutim, mi smo spremni pokvariti njihov plan."

Debi na nekom velikom natjecanju Slovaci su imali na World Cupu u Južnoj Africi 2010. godine. Nakon što su u prva dva kola izgubili od Paragvaja (0-2) i remizirali protiv Novog Zelanda (1-1), prolaz su osigurali pobjedom protiv Italije (3-2) u zadnjem kolu. U osmini finala zaustavili su ih Nizozemci pobijedivši sa 2-1.

Šest godina kasnije Slovačka je izborila i svoj prvi nastup na europskom prvenstvu. U kvalifikacijama za EP u Francuskoj zauzela je drugo mjesto u skupini iza Španjolske, a ispred Ukrajine. Na EURO-u su nastupili u skupini B zajedno sa Engleskom, Walesom i Rusijom, javlja Hina.

Dobili su Rusiju (2-1), odigrali 0-0 protiv Engleske, te izgubili od Walesa (1-2) osvojivši treće mjesto u skupini ispred 'otočana', Walesa i Engleske. Osminu finala Slovačka je izborila kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Ždrijeb ih je u osmini finala spojio s Njemačkom koja je rutinski odradila posao pobijedivši sa 3-0.

U kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018. godine nisu imali sreće. Osvojili su drugo mjesto u skupini F iza Engleske, no to nije bilo dovoljno za plasman u dodatne kvalifikacije. Mjesto u play-offu izborilo je najboljih osam od devet drugoplasiranih ekipa. Slovaci su bili deveti. Nedostajao im je bod kojeg su izgubili u predzadnjem kolu na gostovanju u Škotskoj primivši pogodak u sudačkoj nadoknadi.

U kvalifikacije za EURO 2020. krenuli su s pobjedom protiv Mađarske (2-0). Uslijedio je poraz u Walesu (0-1), pa pobjeda u Azerbajdžanu (3-1).

Slovačka je trenutačno na drugom mjestu skupine sa šest bodova, koliko ima i Hrvatska na trećem mjesto, no Slovaci imaju bolju razliku pogodaka. Na vrhu ljestvice su Mađari s devet bodova, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close