Koliko će se zadržati Dambrauskas?

Hajdukovi treneri stranci, Bugari, Šveđani, Litvanci

Mirni čovjek iz Helsingborga švedski nogometni stručnjak Jens Gustafsson je nije uspio preživjeti studeni. Mjesec u kojem su ranije padali Vulić, Carillo, Vukas. Gustafssona je koštao poraz u Koprivnici
Sport / Nogomet | 03. 11. 2021. u 12:21 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strani treneri na klupi Hajduka više nisu nikakva novost. Valdas Dambrauskas je samo jedan u nizu otkako je HNL-a.Treći u posljednje dvije sezone. Povijest kaže da je najviše stranaca na klupi Hajduka bilo tamo dvadesetih i tridesetih godina. Od Oldricha Justa, Josepha Swagrovskog, Milde, Bohate, Zajičeka, Franza Mantlera, Karela Seneckyja, do Jirija Sobotke.

Četrdeset sedam godina poslije prvi strani trener na klupi Hajduka će biti Bugarin Ivan Vucov. Ivan Vucov trenirao je Hajduk većim dijelom prvenstvene sezone 1987./88., odnosno od drugog kola pa sve do četiri kola prije kraja, kada ga je na klupi bijelih zamijenio njegov najbliži suradnik Luka Peruzović. Prije dolaska u Split Ivan Vucov je prelistavao novine, promatrao video-kazete s Hajdukovih utakmica. Posebno su ga, kako je govorio, Bijeli dojmili na utakmici protiv Trakije u Plovdivu. Nije ostao do kraja sezone.

Za mandata Vucova se pamti utakmica drugog kola Kupa Kupova Hajduk - Marseille i bačenog suzavca. Od Vucova i prvog sljedećeg stranca trenera "bilih" će proći 21 godina. U kolovozu 2009. godine je angažiran Edoardo Reja. Njegov prethodni klub je bio Napoli, a kao trener Hajduka je odradio 13 utakmica. Ipak, pred početak drugog dijela sezone, Reja je prihvatio ponudu Lazija i vratio se u Italiju.

Da će Hajduk imati na klupi još jednog Bugarina, vjerojatno nisu ni sanjali navijači ovog kluba.

Međutim, tadašnji predsjednik kluba Hrvoje Maleš je odlučio angažirati nekada proslavljenog igrača Sportinga i Stuttgarta Krasimira Balakova.Ukupno je 22 utakmice vodio Hajduk u sezoni 2011/12. Otišao je na krajnje zanimljiv način. Nakon 3:0 pobjede u Rijeci na presici koja je održana u 2.15 ujutro nije odolio pozivu njemačkog Kaiserslauterna.

Slovenac Marijan Pušnik je izdržao četiri mjeseca, posljednja 17 utakmica mu je bila ona protiv Splita u Kupu.Momčad je vodio od lipnja 2016. godine.

Nakon Slovenca prvi sljedeći stranac je bio Španjolac Joan Carrillo. Trener koji je Hajduk doveo do trećeg mjesta u prvenstvu. To je bila sezona 2016/17 nakon koje je Hajduk pokušao proći Everton i ući u skupinu Europske lige, nije išlo. Mandat je zaključio domaćim porazom od tada novog prvoligaša Rudeša.

Uslijedio je jedan određeni period bez strana, mijenjali su se Kopić, Vulić, Oreščanin, Burić, Tudor, Burić, Vukas, Primorac, prije nego što će doći Paolo Tramezzani iz švicarskog Siona. Karizmatični talijanski stručnjak je došao na kormilo momčada u siječnju 2021. godine, momčadi koja je na kraju sezone osvojila četvrto mjesto i plasman u pretkolo Konferencijske lige. Ugovor je sporazumno raskinuo krajem svibnja.

Mirni čovjek iz Helsingborga švedski nogometni stručnjak Jens Gustafsson je bio sljedeća strana akvizicija Hajduka. I on nije uspio preživjeti studeni, mjesec u kojem su ranije padali Vulić, Carillo, Vukas. Gustafssona je koštao poraz u Koprivnici.

Posljednji trener koji je uspio kompletirati cijelu sezonu u Hajduku bio je Damir Burić još tamo u sezoni 2015/16.

Kopirati
Drag cursor here to close