Bez iznenađenja u izboru

Hadžibegić je znao kritizirati savez, kako će stvari sada izgledati?

Ono što je posebno zanimljivo, među prvima javno istupio protiv sada bivšeg tada prvog čovjeka saveza Dine Begića 2016. godine.
Sport / Nogomet | 04. 01. 2023. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iznenađenje se nije dogodilo. Već desetak dana se najavljivao kao novi izbornik, danas je tek samo službeno potvrđen. Drugi koji se ponovo vratio na klupu reprezentacije. Prvi je bio Fuad Muzurović koji je u dva navrata preuzimao reprezentaciju BiH.

Faruk Hadzibegić je svoj prvi mandat ako se to može tako nazvati odradio u periodu ožujak - listopad 1999. godine. Radilo se o drugom dijelu kvalifikacija za EURO 2000. Puno se očekivalo od BiH u tom ciklusu, ali su stvare vrlo rano krenule u suprotnom pravcu. Minimalac protiv Farana, samo bod kontra Estonaca, pa porazi od Češke i Litve. Tadašnji izbornik Džemaludin Mušović je "zakačio" sa tada velikim zvijezdama kao što su Bolić, Kodro, dok je pojedine igrače stavljao na za njih neprirodne pozicije. Netko je morao vaditi kestenje iz vatre.

Hadžibegić je po preuzimanju repke vratio obojicu, posložio selekciju, pa debitirao na klupi u prijateljskom susretu kontra Mađarske 1:1.

Video: Mađarska - BIH prijateljska 1999. godina 

U nastavku kvalifikacija je BiH savladala Litvu 2:0, ali je Hadžibegić zbog crvenog kartona Salihamidžića i bacanja dresa zatvorio vrata Hasanu.

Na kraju će se ispostaviti kako je to bila tek jedna od dvije pobjede u sedam utakmica koliko je Hadžibegić vodio reprezentaciju. Druga je bila gostujuća na kraju ciklusa u Tallinu (četiri gola Baljića). Između te dvije, BiH je dva puta poražena od Škotske, jednom od Češke uz remi protiv Farskih Otoka.

Video: Škotska - BiH 1999. godine 

Faruk je kao igrač imao sjajnu karijeru, uostalom podatak da je iz Sarajeva prešao u Betis još 1985. godine, dovoljno govori. Bio je kapetan reprezentacije Jugoslavije, jedan od igrača čija se riječ slušala i poštovala kako na terenu tako i u svlačionici. Jednostavno bio je onaj koji će reći nešto kada treba. Zato i nije dugo bio na kormilu reprezentacije BiH u prvom mandatu.

Pričalo se kako se zamjerio već tada nekim ljudima u savezu, ali i novinarima. Pomogao je prilikom ulaska BiH u FIFA-u i UEFA-u, kasnije je bio član Odbora za posredovanje i savjetovanje u trenucima kada je savez bio suspendiran. Ono što je posebno zanimljivo, među prvim javno istupio protiv sada bivšeg, tada prvog čovjeka saveza Dine Begića 2016. godine. 

" Demonstracija snage i nekog autoriteta Dine Begića prema meni je provokativna. Ja bih da ga podsjetim ko je Faruk Hadžibegić. Bio sam u ekipi koja se borila da uključi Nogometni savez u FIFA-u i UEFA-u. Samo taj posao bi trebao biti dovoljan da me taj čovjek poštuje, a ne da se ponaša kao da savez postoji otkako je on predsjednik i to ilegalni. Kada se pravio komitet za normalizaciju, njegovog imena nije bilo i ne znam kako je dospio tu" govorio je okupljenim novinarima Hadžibegić.

" Ovo je najveća diktatura koju sam ikada poznavao. Možeš samo reći da sam najbolji, sve što ja radim, to je dobro, onda može. Sjećate se gospodina Raščića iz Goražda? Dino ga prvo nije htio, jer nije slušao, a sada je podoban i odmah su izbori u tom kantonu nelegalni i on će doći u Izvršni odbor. U Federaciji je više od 50 posto izbora nelegalno. Traže se podobni, a eliminišu se pravi predstavnici klubova. Plasira se u javnost da su sve odluke Izvršnog odbora jednoglasne. To potvrđuje diktaturu", pojasnio je tada Hadžibegić koji je ostao na ratnoj nozi s savezom i činilo se kako za Faruka barem dok je ovakav savez nema mjesta, niti bilo kakve
funkcije.

Video: Hadžibegić na presici 

U odnosu na taj period malo toga se promijenilo u savezu, barem kada je u pitanju funkcioniranje istog, pa ostaje pitanje kako će stvari izgledati na relaciji Nogometni savez - Faruk Hadžibegić. Zanimljivo, prema informacijama, članovi IO su bili jednoglasni. Uostalom kao i svaki put do sada.  Ni to nije iznenađenje. 

Kopirati
Drag cursor here to close