Velež - Zrinjski

Gradski derbi: Tko prvi zabije...

Zato, tko prvi zabije može vrlo lako i pobijediti...
Sport / Nogomet | 19. 10. 2019. u 11:00 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Što može odlučiti gradski derbi? To je pitanje na koje većinom nemamo pravi odgovor. Uostalom, izjave aktera, trenera, igrača idu u tom smjeru.

Trenutačna forma, položaj na tablici, kvaliteta momčadi, sve su to stvari koje se nekako ostavljaju sa strane jer kako se kaže, derbi je derbi.

Uostalom, prije posljednjeg ste mogli prognozirati rezultat, dati prednost jednima ili drugima, ali tko je mogao očekivati da će pitanje pobjednika biti odlučeno na način na koji jeste. Autogolom. Teško ponovljivim.

Ono što je činjenica, jeste da su klubovi u sezoni ušli s različitim ciljevima. Jer Zrinjski je već godinama u vrhu, vezao je naslove prvaka, pa se svaki rezultat ispod trećeg mjesta nekako može smatrati neuspjehom.

S druge strane, Velež se vratio u Premijer ligu, na startu je izgubio tri utakmice pa se brzo našao u problemima. Međutim, momčad Zrinjskog je u dosadašnjem dijelu sezone upisala četiri poraza, što iz perspektive neke druge možda i nije ništa strašno, ali za Zrinjski svakako nije očekivano. Naravno, tu treba uzeti činjenicu da su dva došla na startu sezone, u periodu kada se realno pod Bijelim brijegom uglavnom pričalo o Utrechtu i Malmöu.

Momčad se punila samopouzdanjem i vraćala u pravim ritam uvjerljivim i relativno lakšim pobjedama kontra Zvijezde 09, Borca, Čelika, Slobode. Velež takvih utakmica nije imao.

Nakon tri vezana neuspjeha na startu, svaka naredna je bila "na nož". Za svaki bod, gol Velež je morao kopati, igrači su morali davati i više od onoga koliko mogu, što možda u neku ruku i nije loše jer je momčad "odrastala" na najteži mogući način. Zato se u taboru Rođenih hrabre pred današnju utakmicu svojim izdanjima protiv Širokog Brijega, Željezničara, Tuzla Cityja, utakmicama u kojima smo vidjeli ono najbolje što Velež može ponuditi.

Gledajući brojke, jedan podatak svakako se izdvaja. To je primljenih pogodaka jedne odnosno druge momčadi. Mreža Zrinjskog se zatresla samo šest puta u dosadašnjem dijelu sezone, uvjerljivo najmanje u društvu premijerligaša.Velež je daleko od te brojke, iza Rođenih su samo Sloboda, Mladost i Zvijezda 09.

Gledajući napad i napadače situacija je nešto drugačija. Zrinjski je na 17, Velež na 12 postignutih golova. Kod Zrinjskog su Govedarica, Lendrić i Čurjurić zabili po tri gola, kod Veleža Brandao sam devet. U posljednjih pet utakmica čak sedam.

Nakon obrane i napada, dolazimo do veznog reda. Veznog reda koji bi u jednoj ovakvoj utakmici mogao odigrati ključnu ulogu. Posebno će biti važan posjed lopte. Zrinjski je u sredini izuzetno jak, s posjedom lopte nema problema, mogu kombinirati s lijeve na desnu stranu ili obrnuto jako dugo, a onda Čurjurić ili recimo Šovšić mogu uvijek dati pravu loptu prema naprijed, za Govedaricu, Lendrića, Mandića.

Velež je takvim momčadima parirao visokim presingom, pritiskom u kojem su dobar posao znali obaviti najviše Hasanović i Zeljković razbijajući protivniče napade.

Ono što je mučilo Velež u pojedinim utakmicama je svakako bio baš taj posjed iz kojeg se teško nešto napravilo protiv momčadi koje su bile defenzivno orijentirane s jedno, ili često dva čvrsta bloka, barem u Vrapčićima.

Opet, ovo je derbi, Zrinjski nije defenzivna momčad, teško je očekivati da će se čekati greška protivnika na jednoj ili drugoj strani.

Nije nevažan i jedan drugi segment, to je onaj psihološki. Jer hladna glava je najvažnija iznad svega. Velež je po tom pitanju prošao puno teži put. U nekim utakmicama je iz pobjede išao u poraza, u nekim znao napraviti preokreta, u posljednjoj se vratio nakon 0:2, što nije lako.

Zrinjski jeste primio malo golova, ali svaki put je nakon primljenog gola ostao bez bodova. Sarajevo, Željezničar, Radnik, tri gola tri minimalna poraza, plus Široki Brijeg.

Zato, tko prvi zabije može vrlo lako i pobijediti...

Kopirati
Drag cursor here to close