Malo smo se vratili u prošlost

Baski i Katalonci: Goikoetxe mesar, Maradona poludio

Sport / Nogomet | 06. 02. 2020. u 13:02 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom osamdesetih godina Baskijci su vodili glavnu riječ u Španjolskoj. Real Sociedad je bio dva puta zaredom prvak, Athletic Bilbao također. Barcelona i Real Madrid su pokušavali nije išlo. Tako je recimo Real Madrid imao isti broj bodova kao i Real Sociedad na kraju sezone, dok je Barca sljedeće ostala dva boda kratka.

Svoju sedmu titulu momčad iz Bilbao je osvojila ispred nosa Realu, koji je zamalo ostao kratak i naredne godine. Posebna priča iz tih godina bila su dueli Katalonaca i Baskijaca, odnosno Barcelone i Athletica. Ova dva kluba za one koji ne znaju su velikim dijelom ispisali prve stranice bogate povijesti španjolskog nogometa.

Prema nekim povijesnim podacima su prvi put igrali još 1902. godine, međutim mnogi tu utakmicu službeno ne uzimaju kao prvu jer je Bilbao predstavljala momčad zvana Club Biscaya, bolje rečeno reprezentacija Baskije.

Ali vratimo se u osamdesete. Javier Clemente, bivši igrač čiju je karijeru prerano prekinula teška ozljeda došao je na klupu Athletica. Clemente će posložiti momčad u kojoj je ljepota igre bila najmanje važna. Najvažnije je bilo ne primiti gol. Zaustaviti protivnika na bilo koji način. S druge strane, Barcelona je recimo u to vrijeme imala Schustera, Simonsena, sljedeće sezone je došao Maradona, zajedno s Césarom Luisom Menottijem, legendarnim Argentinskim trenerom.

Naravno, u Athleticu nije bilo stranaca, ali je bio jedan kojeg su svi zapamtili. Andoni Goikoetxea, ili Goiko. Stopera koji će tih godina steći nadimak za sva vremena ''Mesar iz Bilbaa''. Goikoetxea je tijekom sezone 1981/82 prvo povrijedio Bernda Schustera. Križni ligament koljena su bili rastrgani, Schuster je ostao devet mjeseci van terena, bez Svjetskog prvenstva, Barcelona bez titule.

Video: Schuster lesion 1981

Godine 1983. je Athletic Bilbao nakon punih 27 godina čekanja ponovno bio prvak Naravno da su navijači Barcelone pričali o tome kako je sve smišljeno bilo urađeno, vjerojatno ne sluteći što će se dogoditi dvije godine kasnije. Jednako tako je razmišljao i Menotti. Prepucavanja između Clementea i Menottija su trajala danima prije utakmice.

Barcelona na Camp Nou utakmicu držala po kontrolom, vodila je 2:0, pa su igrači Athletica uglavnom svoju nemoć ispoljavali žestokim prekršajima. Maradona je u jednom trenutku rekao:

''Smiri se Goiko, ohladite se, gubite 3-0 i danas nemate šanse. To je čini se Goika opasno naljutilo pa je on uzeo stvar u svoje ruke. Igrala se 59. minuta, kada je napravio start za sva vremena.''

Jednostavno sam osjetio udar, čuo zvuk - poput komada drveta koji je pukao - i odmah sam shvatio što se dogodilo. Nisam ga vidio da mi dolazi, jer bi ih ga preskočio kao i mnoge koji su me pokušali ozlijediti, sjeća se Maradona kojem je noga bila slomljena, čak i druga bila malo povrijeđena. Naravno da je slika povrijeđenog Maradone završila na naslovnicama, kao glavna vijest.

Video: Momento Retro "El Dia que Quebraron a Maradona"- Especiales Planeta Gol | Tyc Sports Septiembre 2016

Iako je na utakmici dobio, vjerovali ili ne, samo žuti karton, (jer sudac nije bio svjestan nikakve namjere ), Goikoetxea je kasnije kažnjen s 18 utakmica zabrane igranja što mu je kasnije smanjeno na sedam, dok je Maradona nastavio rehabilitaciju.

''Taj start je bio nešto najgore i najružnije što sam vidio u svojoj karijeri. Na klupi se čulo kako mu puca noga'', ispričao je Luis Cesar Menotti. Naravno, za navijače Athletic Bilbao, Goikoetxea je bio heroj, Katalonci su bukvalno smatrali ubojicom.

Andoni Goikoetxea je u istim kopačkama odigrao još samo jednu utakmicu, onu u Kupu UEFA, a onda ih je odložio.

''Ne želim da se ovo pogrešno protumači. Ne držim ga kao lovački trofej. Za mene ove kopačke simboliziraju jedan period. S jedne strane uznemirenost koju sam morao podnijeti nakon Diegove ozljede, s druge poštovanje koje sam imao od navijača Athletica. Maradonina ozljeda uvijek će biti sa mnom, to me prati cijelog života ali se ja nosim s tim. Jesam li tada zaslužio crveni karton? Možda. Mnogi su tada smatrali kako sam uništio Maradoninu karijeru, ali on je kasnije postao najbolji igrač na svijetu'', kaže danas Goikoetxea.

U drugoj prvenstvenoj utakmici koja je te sezone odigrana na San Mamés ukupno je napravljeno čak 50 prekršaja. Maradona se opravio, vukao je svoju momčadi zabio dva gola.

Na kraju sezone u finalu Kupa Kralja su se opet našli Barcelona i Athletic. Možete samo zamisliti u kakvom ambijentu se dočekala. Athletic je slavio 1:0, uzeo je duplu krunu, a Maradona je poludio na kraju. U kaosu koji je nastao nakon utakmice iz zaleta je koljenom udario u glavu Miguela Angela Sola, koji uopće nije ni igrao, pao je kao pokošen. Na kraju ta utakmica je značila neslavan oproštaj Maradone od Barcelone. Baski otada više nisu bili prvaci, a Maradona je dobio višemjesečnu suspenziju, što je jedan od razloga zbog čega je prešao u Napoli.

Kopirati
Drag cursor here to close