Zvijezda Mundijala

Gdje je nestao VAR?

Ako ste pomno pratili utakmice završnice SP-a onda ste svakako primijetili da je VAR posustao. Kako je moguće da u najvažnijim utakmicama Mundijala VAR najednom nije bio potreban?
Sport / Nogomet | 11. 07. 2018. u 11:02 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Video Assistant Referee ili skraćeno VAR jedan je od noviteta Svjetskog prvenstva u Rusiji, baš kao što je  na Svjetskom prvenstvu u Brazilu novitet bio sprej kojim suci određuju gdje stoji živi zid. I pokazao se, baš kao sprej, prilično učinkovitim, čak što više – izgleda da suci sad sude prpošnije i bez straha od greške, jer VAR nije samo kamera, VAR je čitava momčad sudaca koja stoji iza ekrana i sve brže i brže pregledava sporne situacije. VAR je izravno dobio više jedanaesteraca, pomogao je razlučiti određene prekršaje, a da pritom ipak nije, što se strahovalo, usporio i isjeckao igru.

No, iako je uporaba VAR sustava bila jako česta u skupnoj fazi SP-a, u eliminacijskoj fazi VAR kao da je posustao. Naravno da je pitanje – zbog čega? Razloga je nekoliko, što objektivnih, što subjektivnih, a mi ćemo vam izložiti svaki od njih:

  1. Suci u završnici su oni najbolji – FIFA definitivno bira najbolje suce za završnicu, a najbolji sudac nije samo onaj koji podijeli najmanje kartona ili nas ne ostavi u nedoumici i bijesu nakon tekme, nego i onaj koji najmanje utječe na igru i ritam utakmice. To sudac čini na više načina, a jedan od njih je pravilno nametanje autoriteta kojim se jasno igračima stavlja do znanja što smiju, a što ne. Kada igrači poznaju dokle mogu ići, neće niti izazivati situacije za VAR, ma koliko da je utakmica sudbonosna.

 

  1. Igrači su se navikli na VAR – Svi sada znaju da veliki brat gleda, pa sve više izostaju hinjski prekršaji i simuliranja. Pogotovo otkad nema Neymara. Također, svima u obrani i napadu je jasno da je neizbježna posljedica bilo kakve pogreške, koju bi sudac inače previdio, ali ona grupica gore iza ekrana sigurno neće. Jedino utočište nogometnih hulja ostalo je simuliranje ozljede ili grča – tu ni VAR ne može pomoći!

 

  1. Ekipa u sobi je sve brža - Dodatni suci koji gledaju ekrane doprinose brzini VAR sustava , ispočetka su se svi uigravali, a u ovom trenutku su toliko hitri da zapravo većinu spornih situacija rješavaju u kontaktu sa glavnim sucem u roku od nekoliko sekundi. Drugim riječima – VAR djeluje, samo ga mi ne vidimo! Svaka čast na ideji da se dodatni suci postave u sobu, pred ekrane – i time četvrti i peti sudac na terenu pošalju u ropotarnicu povijesti, gdje im je i mjesto! Reći ćete – sada imamo „Big Brother“ u nogometu, ali za razliku od onog originalnog  „Big Brothera“ ovaj je posve prihvatljiv!

  2. Manje je utakmica – I dok je u skupnoj fazi bio vrlo gust raspored, kako SP odmiče utakmica je sve manje, pa je sasvim očekivano da se VAR, s obzirom na broj utakmica prorijedi u uporabi, makar su utakmice nokaut faze nazivno „ubile“ za VAR-a. No, zbroj gore navedenih razloga i manji broj utakmica definitivno su sklonili VAR iz centra pažnje. U ranoj fazi turnira, kad smo imali i po četiri utakmice dnevno, samo dvije uporabe VAR-a kroz dan dale bi nam osjećaj da je neizbježan u svakoj utakmici. Srećom, nije tako, ali neka ga, pokazao se kao jako koristan. Jedva čekamo poboljšani VAR u utakmicama talijanske Serie A, pogotovo kako je Ronaldo potpisao za Juventus.
Kopirati
Drag cursor here to close