FK Stari most iz australskog Brisbanea najuspješniji klub u bh. dijaspori
FC Old Bridge

FK Stari most iz australskog Brisbanea najuspješniji klub u bh. dijaspori

Sport / Nogomet | 23. 08. 2022. u 08:45 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sport je jedan od najuspješnijih načina organiziranja zajednica dijaspore u svijetu. To se posebno vidi u bosanskohercegovačkoj dijaspori u Australiji gdje djeluje 15-ak nogometnih klubova sa bosanskim predznakom.

Fudbalski klub Stari most iz Brisbanea (FC “Old Bridge”) osnovan je prije dvadeset i sedam godina u znak sjećanja na srušeni Stari most u Mostaru.

Amer Sadiković je predsjednik uprave FK Stari Most i uspješan biznismen u Brisbaneu, koji provodi ljetni odmor u Bosni i Hercegovini, domovini, i uspostavlja suradnju sa bosanskohercegovačkim klubovima.

Nogomet za dijasporu je mnogo više od igre

''Različiti su motivi doseljavanja državljana Bosne i Hercegovine s obzirom na period njihove migracije. Zajedničko im je da su od prvog dana osjećali potrebu za okupljanjem, da čuvaju bosanski jezik, svoju kulturu i običaje kroz različita udruženja, džemate i sportske klubove“, kaže Sadikoviću razgovoru za Anadolu Agency (AA).

FK Stari Most se natječe u Fudbal Premier Ligi Queenslanda, jedne od šest saveznih država u Australiji. S obzirom na rezultate u dosadašnjem natjecanju, Stari most ima velike šanse da uđe u viši rang natjecanja.

''FK Stari Most se nalazi na prvom mjestu na tablici pet kola prije kraja natjecanja. Ako zadržimo prvo mjesto, prelazimo u još viši rang natjecanja, što će biti veliki uspjeh, ne samo za klub nego i za cijelu našu zajednicu koja živi na prostoru Australije“, ističe Sadiković.

Ovim uspjehom FK Stari most postao je najuspješniji klub u bosanskohercegovačkoj dijaspori.

''Da malo približim našim ljudima red veličina u Australiji. Savezna država Queensland je veličinom kao trećina Europe i ima preko pet milijuna stanovnika, od 25.700.000 koliko ima cijela Australija“, pojašnjava Sadiković.

Nogomet za zajednice u dijaspori je jedan od načina organiziranja i čuvanja identiteta.

“Stari most nikad nije bio samo sportski klub. To je platforma kroz koju se promoviraju različite kulturne, humanitarne, glazbene i tradicionalne manifestacije. Na taj način klub je mjesto druženja i susreta u našoj zajednici, a kad nam dolaze gosti obavezna je posjeta stadionu. Klub je odavno prepoznat i kao most suradnje između svih jugoslavenskih zajednica, a njegov uspjeh je izazvao veliku euforiju što je ogroman uspjeh za jednu malu zajednicu i odličan način borbe protiv asimilacije“, dodaje Sadiković.

Stari Most je profesionalni klub gdje su svi igrači pod ugovorom, u upravi je bh. kadar što je definirano statutom. Za klub igraju nogometaši različitih nacija, a jedno od značajnih pojačanja je dovođenje jednog od bivših reprezentativaca Sirije u klub.

''Do sada se klub može pohvaliti titulama prvaka kao i pobjednika kupa. Zapažene rezultate ostvario je i na turnirima bh. dijaspore u Australiji, na kojima se redovno natječe. Prelomna godina u suvremenom razvoju kluba je bila 2018. kad je rukovodstvo kluba kreće u profesionalni razvoj u cilju dobivanja licence za natjecanje. Taj proces je trajao tri godine jer je jedan od glavnih uvjeta da klub ima omladinske timove za sve uzraste što je temelj stabilnosti, održivosti i budućnosti kluba“, ističe Sadiković.

Godišnji susreti bh. klubova

Klubovi sa bosanskohercegovačkim predznakom imaju godišnja druženja i natjecanja kroz koja njeguju prijateljstva i suradnju.

“U Australiji imamo odlično organiziran savez (AUSBiH KUP) klubova s bosanskim predznakom. Jednom godišnje u različitim gradovima Australije održava se turnir gdje posjetitelji uživaju ne samo u sportu nego je to jedna lijepa prilika da se vidimo ili upoznamo naše sunarodnjake koji žive u drugim gradovima Australije. Suradnja kroz savez među klubovima postoji iako smo tri godine izgubili zbog pandemije. Turniri se ne održavaju zbog restriktivnih mjera, ali ipak nastojimo da održavamo veze i nadam se da ćemo se uskoro opet vratiti normalnom životu i nastaviti s našim novim projektima. Godinama smo se mučili s birokracijom, ali smo prije dvije godine uspjeli i dobili svoje terene i prateće objekte”, dodaje Sadiković.

FK Stari most ima dva stadiona. Veći za natjecanje i manji za treninge te ostalu prateću infrastrukturu koja je zajedno sa stadionima renovirana. Početkom ove godine radimo i s dječacima starosti od pet do jedanaest godina. Budućnost kluba bez rada s djecom je nezamisliva. Želimo pokrenuti i ženski natjecateljki tim te proširiti naš omladinski pogon juniora do 16 godina”, poručuje Sadiković.

Dijaspora svojim iskustvom i resursima može mnogo pomoći razvoju i jačanju nogometa u Bosni i Hercegovini. Za to potrebno ojačati suradnju dijaspore i domovine na svim poljima.

“Uvezivanjem i koordinacijom naših klubova po svijetu bi se mogli ostvariti odlični rezultati. Imao sam više sastanaka sa upravama bosanskohercegovačkih klubova u cilju ostvarivanja konkretne suradnje. Dijaspora je plodno tlo za rad naših nogometnih stručnjaka i trebamo se uvezati jače s domovinom kao što su to već učinile mnoge države”, zaključuje Amer Sadiković, predsjednik uprave FK Stari most.

Kopirati
Drag cursor here to close