Povijesna odluka

FIFA uvela revolucionarna pravila koja će zaštiti trudne nogometašice

Trudne nogometašice sada će dobiti porodiljno odsustvo u trajanju od 14 tjedana, a njihovi klubovi moraju im isplatiti najmanje dvije trećine plaće.
Sport / Nogomet | 05. 12. 2020. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) uvela je nova pravila koja jamče porodiljno odsustvo i radna prava za nogometašice.

Pravila su predložena još prošlog mjeseca, a Vijeće FIFA-e odobrilo ih je jučer.

Trudne nogometašice sada će dobiti porodiljno odsustvo u trajanju od 14 tjedana, a njihovi klubovi moraju im isplatiti najmanje dvije trećine plaće.

Klubovi će biti obavezni reintegrirati nogometašicu kada se vrati i pružiti odgovarajuću medicinsku podršku, iako mogu registrirati novu igračicu kako bi pokrili razdoblje od 14 tjedana.

Pored toga, klubovi neće moći raskinuti ugovor s nogometašicom na osnovu njene trudnoće. Nepridržavanjem ovog pravila rezultirat će nalogom da se plati odšteta, kao i sportske sankcije te potencijalnu novčanu kaznu klubu.

"Ako ozbiljno razmišljamo o poticanju ženskog nogometa, moramo sagledati sve aspekte. Nogometašice trebaju imati stabilnost u karijeri i ako koriste porodiljno odustvo, ne bi trebale brinuti kada će biti spremne za povratak utakmicama", rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nakon što su pravila koja će se provoditi širom svijeta dobila zeleno svjetlo, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close